De verbouwing van de schouwburg verloopt voortvarend, bestuurlijk rommelt het.
De verbouwing van de schouwburg verloopt voortvarend, bestuurlijk rommelt het. Foto: Henk Lammen

Ruzie en crisis in schouwburgbestuur

VENRAY | Het bestuur van de schouwburg is na ruzie uit elkaar gevallen. Voorzitter Jos Vervoort en de bestuursleden André Duijghuisen en Frank Rozijn zijn opgestapt. Ze zijn het niet eens met de nieuwe organisatiestructuur die op 1 januari 2017 ingaat. Marita Muller is nog het enig overgebleven bestuurslid.

Door Henk Willemssen

Jos Vervoort legde zijn functie al op 10 november neer. "Er is onenigheid", bevestigt hij. "Binnen een week na mij zijn André en Frank om dezelfde reden als ik vertrokken", zegt Vervoort die op een later moment een uitgebreidere reactie wil geven.

"Dat er iets aan de hand is, dat is wel duidelijk. Het was voor mij ook zeker geen gemakkelijke beslissing." Vervoort wil nog wel kwijt dat zijn vertrek niets te maken heeft met de grootscheepse verbouwing die momenteel aan de gang is. Vorige week stelde de SP kritische vragen over de schimmige subsidies voor de verbouwing die 5,7 miljoen euro kost. "Nee, dat staat er helemaal los van. De bouw ligt op schema zowel qua geld als planning." In maart staat de officiële opening gepland en in juni is er een groot pleinfeest.

De schouwburg, waaronder ook theatercafé De Artiest valt, gaat per 1 januari 2017 werken met een raad van toezicht. Al enkele maanden was het bestuur in de slag over de nieuwe organisatie. Het lukte niet om op één lijn te komen. Half november barstte de bom en vertrokken drie van de vier bestuursleden. Desondanks wordt de bestuurlijke reorganisatie doorgezet.

Het enig overgebleven bestuurslid Marita Muller gaat de komende weken met behulp van een adviescommissie twee toezichthouders werven. De twee gaan per 1 januari samen met Muller de driekoppige raad van toezicht vormen die toezicht houdt op directeur Paul Franssen en zijn team.

Verderop in deze krant een reactie van Marita Muller.