Nieuw concert in Odapark Venray

Venray Het derde concert in de serie Theehuisconcerten in het Odapark in Venray vindt plaats op zondag 27 november vanaf 15.30 uur.

Het concert wordt uitgevoerd door gerenommeerde violisten, de Amerikaan Joseph Puglia en de Engelsman Benjamin Marquise Gilmore. Zij spelen muziek van de componisten Bela Bartok en Luciano Berio. Bela Bartok schreef onder meer 44 duetten voor viool, gebaseerd op volksmuziek uit zijn thuisland Hongarije. Hij reisde het hele land door om boeren te vragen volksliedjes voor hem te zingen die hij dan opnam om de melodieën vervolgens in zijn eigen composities te gebruiken.

Luciano Berio, een van de grootste componisten van de 20e eeuw, liet zich inspireren door muziek van Schubert, Mahler, Schoenberg en de Beatles. Hij schreef 34 vioolduetten als eerbetoon aan Bela Bartok, allemaal korte composities die bedoeld zijn om de luisteraar te introduceren in de ideeën en geluiden van de muziek van de 20e eeuw. Benjamin Marquise Gilmore groeide op in Engeland en kreeg zijn muzikale opvoeding onder meer van zijn vader die musicoloog was en van zijn grootvader die dirigent was.

Als solist trad hij op met Amsterdam Sinfonietta, het orkest van de NDR, het Rotterdams Philharmonisch en het Munchens Kamer Orkest. Sinds 2011 is hij ook violist bij het Chamber Orchestra of Europe. Joseph Puglia is geboren in New York en begon op vierjarige leeftijd viool te spelen. Hij werd opgeleid aan de Julliard School of Music en aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Ook hij treedt overal ter wereld op. Hij is onlangs begonnen aan een speciaal project om de 34 duetten van Berio integraal op te nemen maar dan met 34 verschillende andere violisten uit alle leeftijdsgroepen, precies zoals Berio het graag wilde. Kaarten reserveren kan via www.theehuisconcerten.nl.

Voorafgaande aan het concert kunnen in het Odapark ook kaarten worden gekocht.


Open dag Helicon MBO Helmond

Helmond | Helicon MBO Helmond houdt op zondag 27 november de jaarlijkse open dag. Alle mbo-opleidingen op het gebied van Dier, Outdoor en recreatie en Voeding verzorgen presentaties en workshops.

De open dag is voor iedereen toegankelijk en duurt van 11.00 tot 15.30 uur op Scheepsboulevard 1 in Helmond. In de opleiding maken de studenten kennis met de rijke wereld van Voeding. Speciaal voor de open dag hebben zij een sprankelend drankje en een smaakvol hapje samengesteld. Met korte workshops laten de studenten zien welke rol voeding heeft op onze gezondheid. Meer bijzondere gezonde hapjes worden online in het restaurant gepresenteerd door Lindsey-happyhealthy, een van de Voedingsstudenten die voor diverse bedrijven producten test en haar eigen Foodblogs schrijft. Tevens kunnen bezoekers de innovatieve proteïnerepen van studentenonderneming Sport Supply proeven; voedzame chocoladerepen met eiwitten uit algen die in samenwerking met chocolatier Hans van Bragt van de Cacaofabriek zijn ontwikkeld. Bij de Dieropleidingen laten studenten zien hoe je beroepsmatig met dieren werkt. Speciale gasten zijn enkele roofvogels en de politiehonden van K10 Workingdogs. Dit stagebedrijf is wereldwijd een van de belangrijkste opleiders en leverancier van honden die internationaal werken voor onze veiligheid. De zondag actief starten kan op de klimwand bij Outdoor en recreatie. De studenten zorgen voor de veiligheid en begeleiding. Ook demonstreren zij wat je naast de outdoorsporten allemaal leert op het gebied van inrichting en onderhoud van natuurterreinen en recreatievoorzieningen. Tijdens de open dag is er volop gelegenheid om in gesprek te gaan met de mbo-studenten en de vakdocenten. Er is een centraal Studiekeuzepunt docenten waar je terecht kunt als je het nog helemaal niet weet of begeleidingsvragen hebt. Vanaf de intake tot en met het diploma zorgen de mentoren en het team Begeleiding en Ondersteuning voor persoonlijke studieloopbaancoaching. Aanmelden voor een opleiding kan tijdens de open dag.


Muziek bij start Arriva

Venray | Met ingang van zondag 11 december verzorgt Arriva het bus- en treinvervoer voor de komende vijftien jaar in Limburg.

Arriva wil deze bijzondere dag een Limburgs feestelijk tintje geven. Daarom nodigt het bedrijf diverse muziekgezelschappen uit om bij verschillende bus- en treinstations te komen musiceren tussen 12.00 en 15.00 uur. Daarmee maken ze samen The Sound of Arriva. De muziekgezelschappen die worden uitgenodigd, variëren van fanfares tot mannenkoren en singer-songwriters. Wanneer muziekgezelschappen interesse hebben om een bijdrage te leveren, kunnen zij zich tot 30 november inschrijven via www.arriva.nl/limburg. Arriva nodigt uiteindelijk rond de dertig acts uit. Wanneer er onverhoopt te veel aanmeldingen binnenkomen voor een specifieke locatie, dan volgt er een loting. Uiterlijk vrijdag 2 december ontvangen de muziekgezelschappen een reactie van Arriva. De locaties; Nijmegen, Venray, Weert, Roermond, Sittard, Brunssum, Venlo, Heerlen, Kerkrade, Vaals en Maastricht. Om muziekgezelschappen extra te motiveren bij te dragen aan de Sound of Arriva, heeft Arriva een stimuleringsprijs beschikbaar gesteld voor drie muziekgezelschappen. Het muziekgezelschap dat het meest enthousiast in het muziekstuk de verbinding legt tussen openbaar vervoer en muziek, wint de hoofdprijs.


Oud papier

Venray | ATV Venray haalt op woensdag 30 november oud papier op bij bewoners van de straten Zandakker, Schutsboom, Vendel, Groenewoltsepad, Kruisstraat, St. Franciscuslaan, St. Antoniusstraat, Paterslaan e.o. en de straten in Molenklef, Vlakwater, omgeving Werckenslaan, Aan den Dril e.o. Merseloseweg.

Het papier uiterlijk om 18.30 uur, in dozen of gebundeld aan de straatkant zetten. Ook bestaat iedere vrijdag van 14.00 tot 17.00 uur en op zaterdag van 9.00 tot 12.00 uur de gelegenheid om oud papier, gebundeld of in dozen, te deponeren in de papiercontainer, die geplaatst is aan de Weg in den Berg, hoek Veltumse Kleffen/Kulutweg.