Clancy Barraez gaat naar een zumba-event in Spanje voor het goede doel.
Clancy Barraez gaat naar een zumba-event in Spanje voor het goede doel. Foto: Henk Lammen

"We gaan knallen"

Venray | "Nee, ik heb geen moment nagedacht en me meteen ingeschreven." Clancy Barraez uit Venray neemt op zondag 27 november in het Spaanse Allicante deel aan het Festival 5 Panoramis. Een zumba-evenement voor het goede doel: mensen helpen met Spina bifida ('open rug').

Door Henk Lammen

Zumba-instructrice Clancy Barraez liep in april 2015 voor haar opleiding verpleegkundige drie maanden stage in Allicante. Een mooi avontuur en een tijd waarin ze het nuttige met het aangename combineerde. "Ik heb er een geweldige tijd gehad en hele mooie contacten aan overgehouden. Ik leerde er mensen kennen, ging met hen uit en we hadden in mijn vrije tijd veel contact. Naast mijn stage heb ik dan ook zumbalessen gegeven." In Allicante leerde ze zumba-instructeur Andrés Braganza kennen, organisator van het Zumba charity event op zondag 27 november. Toen hij haar in juni van dit jaar vroeg om naar Spanje te komen om les te geven, bedacht ze zich geen moment. "Ik heb meteen een vlucht geboekt", lacht ze. "Al wist ik toen nog niet eens zeker of het doorging. Ik was zo enthousiast. Van die beslissing heb ik nog geen moment spijt gehad."

Vrijdag vertrekt ze vanaf vliegveld Weeze naar Spanje. De sympathieke Venrayse geniet op voorhand al van het weekendje dat voor de boeg staat. Haar enthousiasme werkt aanstekelijk. "Ik heb er zoveel zin in. Ik sta te popelen om te vertrekken. Het wordt echt geweldig. Zeker omdat we ons gaan inzetten voor het goede doel. Er hebben zich nu al meer dan 500 mensen ingeschreven voor het evenement. Echt gaaf."

De ruim 500 deelnemers betalen ieder acht euro inschrijfgeld. Er komt dus in ieder geval 4000 euro in het laatje voor het goede doel. "Dat is niet alles. Het evenement in een overdekt winkelcentrum van de haven in Allicante wordt gesponsord door heel veel bedrijven. Grote en kleinere, cafés, winkels. Het wordt groots aangepakt. Ik ben trots dat ik als instructeur, samen met twintig collega's, een steentje mag bijdragen. Zeker omdat er twee instructeurs meedoen, uit Australië en Madrid, die wereldwijd bekend zijn en aanwezig zijn op alle grote evenementen. Samen met de deelnemers gaan we 2,5 uur helemaal los. Speciaal voor het evenement heb ik het nieuwste nummer van Shakira (Chantaje, red.) bewerkt. Dat wordt echt knallen."

Het jaarlijkse evenement kiest steeds een ander goed doel. Dat van dit jaar, waar het zondag allemaal om draait, spreekt Clancy enorm aan. "Het is een ziekte die niet vaak belicht wordt, ook niet zo bekend is. Er wordt ook nooit zo open over gesproken. Maar voor mensen die de ziekte hebben, heeft het ingrijpende gevolgen in hun leven." Spina bifida of 'open rug' is een aangeboren afwijking die het gevolg is van een ontwikkelingsstoornis van ruggenmerg en wervelkolom. Meestal is de afwijking ter hoogte van de lendenwervels gelegen, soms ter hoogte van het heiligbeen of de borstwervels. 'Open rug' komt onder de bevolking voor in een frequentie van gemiddeld 4,5 per 10.000 geboorten. Van de verschillende afwijkingen die de patiënt kan vertonen, zijn de neurologische afwijkingen wel de belangrijkste. Van het blootliggende ruggenmerggedeelte is de functie geheel of gedeeltelijk uitgevallen. Er bestaat dus in meer of mindere mate een verlamming van de beenspieren en een gevoelsstoornis in de benen.

Clancy Barraez is gelukkig dat ze gezond is, voelt het als een groot goed. Zumba is haar lust en haar leven. Haar passie waar ze ziel en zaligheid in legt. Naast haar studie en werk in de thuiszorg geeft ze acht uur per week in het bedrijf van haar moeder Nancy, Dansstudio Dancy in Venray, zumbalessen in de regio.

Een bezige bij die echter niet klaagt. "Tijdens de zumbalessen kan ik me helemaal uitleven. Even het hoofd leegmaken, los gaan op de muziek. Dan geniet ik en na de les voel ik me weer heerlijk. Het is echt ontspannen, een soort van therapie voor mij. Eventjes geen stressmoment, nergens aan hoeven denken. Het les geven bezorgt me zoveel energie. Ik voel het absoluut niet als een belasting, integendeel."