Vanaf links Jos van Gerven, Bjorn van Haaren en Frank Brands.
Vanaf links Jos van Gerven, Bjorn van Haaren en Frank Brands. Foto: Henk Lammen

"We mogen trots zijn"

Venray | "Eerlijk gezegd hopen we een puntje te pakken." De Venrayse zaalvoetbalcoach Jos van Gerven (49) is realistisch als de kansen van zijn ploeg Hamburg Panthers aan de eliteronde van de Uefa futsalcup ter sprake komen. Woensdagavond (gisteren) begon het Europese avontuur met een duel tegen de Russische kampioen TTG-Ugra Yugorsk.

Door Henk Lammen

Van Gerven vertrok dinsdag met zijn assistent Frank Brands (35) uit Overloon en keeperstrainer Bjorn van Haaren (40) uit Heerlen naar Zagreb. Tot en met zondag spelen vier ploegen om een ticket voor de volgende ronde. Naast de Duitse kampioen Hamburg Panthers en TTG-Ugra Yugorsk zijn dat het organiserende Nacional Zagreb en Araz Naxcivan (Azerbeidzjan). "We moeten gewoon reƫel zijn. Alle drie de ploegen staan hoger op de ranking. De Russische kampioen is zelfs titelverdediger. We maken ons geen illusies dat we eerste worden. Het is al een hele eer dat we meedoen aan de eliteronde." Jos van Gerven werd in 2015 door de Duitse kampioen gevraagd om tijdens het Europese avontuur de ploeg te coachen. In zijn spoor werd al snel ook Frank Brands als assistent aan de technische staf van Hamburg Panthers toegevoegd. Beiden genieten van de uitdaging om zich te meten met de Europese topploegen. De plaatsing voor de eliteronde is voor Hamburg Panthers, de laatste vijf jaar vier keer Duits kampioen, al een prestatie van formaat. De doelstelling van de club was om binnen vijf jaar de eliteronde te bereiken. In het tweede jaar onder leiding van het Venrayse duo is dit doel al bereikt. De nummer 26 van de Europese ranking gaat dan ook onbevangen de strijd aan. Van Gerven, die ook assistent-trainer is van de zaalvoetbalafdeling van FC Eindhoven, maakt zich geen illusies om hoge ogen te gooien. "Het is een dubbel gevoel. Je speelt op het allerhoogste niveau, maar weet vooraf dat je eigenlijk weinig kans maakt. Toch gaan we pakken wat we pakken kunnen. Eerlijk gezegd denk ik dat we alleen tegen Nacional Zagreb voor een stunt kunnen zorgen. Een gelijkspel tegen die ploeg zou al een geweldige prestatie zijn. De andere twee ploegen zijn een maatje te groot voor ons. In die ploegen spelen gewoon Brazilianen die genaturaliseerd zijn. Het zijn profteams. Voor ons is het vooral leren en genieten!"

Frank Brands, sinds vorige week ook hoofdcoach van Lake Valley, knikt bevestigend. Voor de oud-zaalvoetbalinternational is de job met Hamburg Panthers een droom die uitkomt. "Het is al fantastisch om mee te mogen maken. Dat beseffen we ons te weinig. We komen nu uit op het allerhoogste niveau. Niet eerder zijn Nederlandse coaches in deze fase van de Uefa futsalcup actief geweest." Van Gerven vult aan: "Je merkt dat in de Nederlandse zaalvoetbalwereld met respect naar onze prestaties wordt gekeken. Daar mogen we best trots op zijn." Over hun toekomst bij de Duitse zaalvoetbalkampioen is nog geen duidelijkheid. Beiden voelen hun verblijf bij de Hamburgse club wel als een warm bad. Over de kwaliteit van hun ploeg is het duo eensluidend. "De meeste jongens spelen op hoog niveau veldvoetbal. Kwaliteit is er genoeg. Het is echt een powerteam, fysiek en mentaal heel sterk. Technisch en tactisch kunnen ze echter nog van ons leren. Maar het is een warme, fijne groep. We kijken er iedere keer opnieuw naar uit om met hen aan de slag te gaan", verwoordt Brands tot slot.