Afbeelding

Nieuw leven voor
oude filmpjes

Venray | Het zal voor heel veel mensen een herkenbare situatie zijn. Bij het opruimen van de kast kom je ineens een doos met oude 8-millimeterfilmpjes tegen.

Tientallen jaren geleden opgenomen, met dierbare beelden van jezelf of je familie in jongere jaren. Geweldig om nog eens terug te zien, maar daar steekt meteen een levensgroot probleem de kop op. De projector om ze af te spelen is al tijden terug bij het vuilnis beland.

Gelukkig is het mogelijk om deze oude films nieuw leven in te blazen, zodat mensen ze kunnen bekijken op de computer of via een dvd-speler op de tv. Er zijn bedrijven die gespecialiseerd zijn in het scannen van 8-millimeterfilms. Een van die bedrijven, The Transfershop, komt zaterdag 26 november naar de winkel van Foto Dom Melskens aan de Schoolstraat 25e in Venray, voor een demonstratie smalfilm scannen.

"Het is heel leuk om te laten zien hoe dat gaat", zegt Theo Klabbers, eigenaar van Foto Dom Melskens. "Het gaat 26 november met name om oude super8- en dubbel8-films, maar voor andere beelddragers, als videobanden, cameratapes, dia's, negatieven en APS-films werkt het ook."

Hij legt uit dat de scans op dvd of een externe harde schijf gezet kunnen worden. "Wil je nog met de films 'spelen', dan kun je ze het beste op een externe harde schijf laten zetten. vervolgens kun je ze verder bewerken met een videobewerkingsprogramma zoals Adobe Premiere. Voor het bewerken van films in zo'n programma hebben we trouwens een leerzame workshop. De films worden niet alleen overgezet, maar digitaal geremasterd. Het mooie is dat de kwaliteit van de scans vaak beter is dan het origineel.'

Op 26 november kan iedereen die oude films overgezet wil hebben hiervoor terecht bij Foto Dom Melskens. "De experts van de Transfershop geven dan duidelijk advies en kunnen de bezoekers ter plekke laten zien welke verbeteringen er met hun films mogelijk zijn. Op alle soorten films die vanaf zaterdag t/m 4 december ingeleverd worden, geldt een korting van 10% over de gehele opdracht."


Rommelmarkt in Schuttersveld

Venray | In Het Schuttersveld in Venray wordt op woensdag 30 november van 14.00 tot 17.00 uur een sfeer- en rommelmarkt gehouden.

Verder worden er verse wafels gebakken. Van de opbrengst worden nieuwe materialen gekocht.