Ramon (rechts) en Ron Barents gaan met hun kleurrijke 'missiebus' de provincie in.
Ramon (rechts) en Ron Barents gaan met hun kleurrijke 'missiebus' de provincie in. Foto: Henk Lammen

Vastelaovendsoldaote met missie

Venray | De neven Ramon en Ron Barents hopen dit jaar op een finaleplaats tijdens het Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer (LVK). Hun nummer Vastelaovendsoldaote is echter meer dan een van de vele carnavalsnummers die de strijd aangaan. "We hebben ook een missie", stellen de Barentsen in koor.

Door Henk Lammen

Tijdens de carnavalsdagen had Venraynaar Ramon vorig jaar een kladblokje bij zich om vastelaovesvierders te 'interviewen'. Drie vragen werden door hem voorgelegd. "Ik vroeg wat hun vastelaovesgevoel is, hun ultieme vastelaovesmoment en het bijzondere is van vastelaoveswoorden. Zo is de tekst van Vastelaovendsoldaote ontstaan. Het leuke is eigenlijk dat de tekst van het lied door het volk zelf is geschreven."

Hij vraagt zich af of hij Vastelaovendsoldaote een strijdlied moet noemen. Trommels, trompetgeschal, marcheren, mensen die wakker worden met het reveille, verraden echter strijdbare trekjes. Vastelaovendsoldate is dan ook een lied met een duidelijke boodschap. Ramon: "Carnaval is niet alleen drinken en achter de vrouwen aanzitten. Het is ook louterend, herinnert ons aan de bijzondere gebeurtenissen in ons leven waardoor je een beter mens wordt, maar ook feest vieren en een stuk verbroedering." Ramon en Ron willen ook dat het feest in ere wordt gehouden. "Het is jammer dat de jeugd steeds minder bezig is met carnaval. Ik kwam met mijn zoontje Jasper van negen vorig jaar op zondagmorgen in de jeugdtent. Die was bijna leeg, zo jammer. We moeten er ons van bewust zijn hoe bijzonder het is dat wij carnaval kunnen vieren. Hoe goed wij het hier hebben. Al die dingen willen we met ons lied uitdragen."

Feestzanger Ramon had al jaren plannen om iets met zijn neef te gaan doen. Ron Barents hield lange tijd de boot af, tot eerder dit jaar. "Ik wilde eindelijk van zijn gezanik af zijn", lacht Ron Barents als zijn bijdrage aan het nieuwe nummer ter sprake komt. De oud-Venraynaar woont nu in Venlo en gaat samen met zijn neef een gooi doen naar de finale van het LVK. Als musicalster schitterde hij in producties als Miss Saigon, Elisabeth en Titanic. In Venlo is hij sinds enkele jaren lid van carnavalsvereniging De Törvers. Het vastelaovendvirus heeft nu ook hem te pakken. "Dit is een enorm leuk project. Het nummer moest langzaam groeien totdat de ideeën voor het couplet er als een tsunami uit kwamen." De kansen op een finaleplaats tijdens het LVK zijn volgens hem moeilijk in te schatten. "We gaan gewoon een kans wagen. Hebben geen verwachtingen. We gaan met onze kleurrijke bus de hele provincie door, van Venray tot Maastricht, om onze missie onder de aandacht te brengen. We hebben een clip gemaakt, een logo en een facebooksite om stemmen mee te winnen."

Hoe het ook afloopt, de twee neven voelen zich in ieder geval al winnaars. "In het voortraject hebben we al zo enorm veel lol gehad. Dat nemen ze ons in ieder geval niet meer af." Neef Ramon knikt instemmend en groet tot slot bij het maken van de foto. De Vastelaovendsoldaote zijn klaar voor hun missie……