Raayland naar NK debatteren

Venray | Een recordaantal van 123 Nederlandse scholen in het voortgezet onderwijs debatteert dit jaar op de 19e editie van het Nederlands kampioenschap debatteren voor scholieren. Scholen uit heel Nederland reizen naar Utrecht voor de tweede voorronde op zaterdag 26 november, waaronder het Raayland College uit Venray.

Vorig jaar wisten de leerlingen de landelijke finale te bereiken en ook dit jaar hopen ze weer hoge ogen te gooien. De leerlingen gaan in debat met elkaar over actuele maatschappelijke thema's, zoals of lhbt-docenten verplicht uit de kast moeten komen en of de aparte categorie 'paralympische sporter van het jaar' moet worden afgeschaft. Het kampioenschap wordt georganiseerd door het Nederlands Debat Instituut, met steun van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Universiteit Utrecht, gemeente Utrecht en het Prins Bernhard Cultuurfonds. Gastlocatie dit jaar is het Utrechts Stedelijk Gymnasium. Deze school zet jonge mensen aan tot denken en redeneren vanuit verschillende invalshoeken en is een uitgesproken debatschool.


Amerika herleeft

Vierlingsbeek | Harmonie en slagwerkgroep De Herleving uit Vierlingsbeek geeft op zondag 27 november het vrolijke en luchtige concert A touch of America.

Dit concert staat in het teken van het land van de onbegrensde mogelijkheden. Donuts, indianen, showbizz, Harley Davidson, hotdogs, jazz, popmuziek, film, Las Vegas, popcorn, zang, cola, Mickey Mouse, marshmallows, Alicia Keys en volksmuziek: je kunt het zo gek niet bedenken of het is te vinden bij dit concert! Oftewel: A touch of America!

Naast optredens van de harmonie en slagwerkgroep brengen een aantal zangers en zangeressen Amerikaanse songs ten gehore. Het concert vindt plaats in zalencentrum Concordia aan het Vrijthof 1 in Vierlingsbeek en begint om 15.00 uur. Voor mer informatie kijk op www.herleving.nl.


IVN-cursus met de jeugd de natuur in

Geijsteren | Kinderen begeleiden tijdens natuuractiviteiten? IVN Geijsteren-Venray en IVN de Maasdorpen (Horst e.o.) zijn op zoek naar mensen die zich actief willen inzetten voor jeugd- en jongerenactiviteiten en die zich bij een van de afdelingen willen aansluiten als schoolgids of jeugdbegeleider.

Begin 2017 starten de betreffende IVN-afdelingen met de cursus Jeugd en jongeren begeleiden in de natuur. De cursus bestaat uit vijf dinsdagavonden (17 januari, 31 januari, 14 februari, 7 maart en 21 maart) en vijf zaterdagochtenden (8 april, 22 april, 13 mei. 3 juni en 17 juni (1 juli reserve)) afwisselend in Geijsteren en in Horst. Van de cursisten wordt verwacht dat ze de lessen volgen en dat ze een 'stage' doen, die bestaat uit observatieopdrachten bij een jeugdactiviteit en uit het voorbereiden en uitvoeren van een jeugdactiviteit samen met medecursisten. Opgeven of extra informatie is verkrijgbaar Marije Freriks van IVN Geijsteren-Venray via e-mail info@ivn-geysteren-venray.nl) of Cora Oostendorp van IVN de Maasdorpen via e-mail cora@bourgonjon.nl. Aanmelden voor een kennismakingsbijeenkomst op dinsdagavond 20 december kan via e-mail info@ivn-geysteren-venray.nl.


Vier je verjaardag met Veldeke

Venray | Veldeke Venray brengt aan het einde van het jaar een nieuwe 'Venrodse' verjaardagskalender en cd op de markt.

Samen met Saskia Hoedemaekers van Foto Hoedemaekers is een verjaardagskalender gemaakt met foto's van situaties toen en nu. Op de cd staan liedjes van de Venrodse Aovenden van de laatste 25 jaar. Liedjes die vaak eenmalig gebracht werden en waarvan Veldeke Venray vond dat ze zeker bewaard moeten blijven. Leden van Veldeke hebben deze cd op de Venrodse Aovend cadeau gekregen ter gelegenheid van het 90-jarig bestaan van Veldeke Limburg. Leden die niet aanwezig waren krijgen deze alsnog thuisbezorgd. Er is een eenmalige persing gemaakt en de cd wordt niet meer opnieuw uitgegeven; dus is een collector-item. Beide uitgaven zijn vanaf zaterdag 26 november verkrijgbaar bij Roojboek en de VVV. De verjaardagskalender is ook verkrijgbaar bij Foto Hoedemaekers.


Zo is het begonnen

Ysselsteyn | Na enkele jaren speurwerk en veel verzamelen ligt het manuscript van Zo is het begonnen in Ysselsteyn bij de drukker om gedrukt te worden.

De presentatie van het boek vindt plaats op zondag 27 november vanaf 10.00 uur in De Smelehof in Ysselsteyn. Het eerste exemplaar wordt overhandigd aan burgemeester Hans Gilissen van Venray. Ook sponsoren, de dorpsraad Ysselsteyn en het Historisch Platform Venray krijgen als blijk van waardering een boek.

Behalve de uitreiking van het eerste boek zal er ook een korte presentatie gehouden worden over het gereedkomen van het boek dat bestaat uit 384 bladzijden. In het boek worden de huizen in Ysselsteyn van voor 1940 per straat opgenomen met al hun bewoners vanaf het begin tot nu.

In het boek staat nadere informatie over de naamgeving van de straat en haar bewoners met naam, toenaam en in sommige gevallen een bijnaam. Het boek is nog altijd te bestellen door overmaking van 34,50 euro op bankrekeningnummer NL 81 RABO 0128161302 t.n.v. de Stichting Historie Ysselsteyn. Mensen buiten de gemeente Venray maar wel wonend in Nederland betalen vijf euro extra.

Voor meer informatie: telefoon 06-29145828.