Azc kost gemeente dit jaar acht ton

BLITTERSWIJCK | Sinds in november 2015 de komst van het asielzoekerscentrum bekend werd, heeft de gemeente bijna acht ton uitgegeven.

De voorbereidingskosten bedroegen al 308.000 euro. De standaardvergoeding is slechts 11.345 euro. De gemeente is nog in de slag met het ministerie van Veiligheid en Justitie voor een extra tegemoetkoming van drie ton. Het COA (45.000 euro) en de provincie Limburg (15.000 euro) leverden al een extra bijdrage. In totaal ontving de gemeente circa vijf ton aan inkomsten. Als het ministerie nog met 300.000 euro over de brug komt, dan zijn alle uitgaven gedekt.

Na de voorbereidingsfase zijn de meeste kosten gemaakt voor het onderwijs. Vooral de verbouwing van de schakelklas in Hegelsom was een flinke investering. Daarnaast zijn er kosten gemaakt door de leerplichtambtenaar en de afdelingen burgerzaken en communicatie. Op en rondom om Het Roekenbosch zijn er aanpassingen gedaan. Zoals een betere verlichting en parkeergelegenheid. Ook waren er extra uitgaven voor veiligheidsmaatregelen. Vanaf de opening in juni zijn straatcoaches ingezet. De kosten bedragen 65.000 euro voor het tweede halfjaar van 2016. Ook in de komende jaren blijven de straatcoaches actief in Blitterswijck, maar de ureninzet kan flink omlaag.

In de komende jaren zal de gemeente jaarlijks ongeveer 40.000 euro toeleggen op het azc. De inkomsten zijn geraamd op 160.000 euro terwijl de uitgaven 200.000 euro bedragen. Hierbij is nog geen rekening gehouden met een lagere vergoeding omdat het azc nog niet de maximale bezetting van 450 opvangplaatsen heeft. Daarnaast ontvangt de gemeente minder toeristenbelasting.