Horecabestand een chaos

VENRAY | De gemeente Venray heeft nauwelijks zicht op de 190 horecazaken. Vergunningen en ontheffingen ontbreken of zijn verouderd, namen van eigenaren en leidinggevenden kloppen niet meer evenals de afmetingen van de terrassen.

Door Henk Willemssen

Het is dringend nodig dat de gegevens van de 190 zaken op orde worden gebracht. Burgemeester Hans Gilissen heeft de afdeling Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving (VTH) opdracht gegeven alle vergunningen te actualiseren. Het is een grote klus. Het centrum van Venray komt als eerste aan de beurt, daarna volgen de wijken en de dorpen. De hoogste prioriteit hebben de horecabedrijven die zonder vergunning draaien.

Hoe heeft de enorme achterstand kunnen ontstaan? In het gemeentehuis was nauwelijks oog voor een actualisatie. Omdat de gegevens toch niet klopten, kon er ook niet gecontroleerd worden. Aan de andere kant blijken de horecaondernemers erg laks met het doorgeven van wijzigingen. Eigenaren komen en gaan zonder dit te melden. En terrassen worden zonder toestemming vergroot. Als reden geeft de gemeente onderbezetting aan. Daardoor is een grote achterstand in de afhandeling ontstaan. Sinds oktober is de bezetting weer op orde en kan de inhaalslag beginnen.

Alle horecaondernemers worden gewezen op de plicht wijzigingen direct aan de gemeente te melden. Dit is ook een voorschrift in de vergunning. De gemeente beraadt zich nog over sancties bij ondernemers die dit niet nakomen. Horecazaken die nu nog zonder vergunning draaien, moeten er zo snel mogelijk een aanvragen. Volgens de APV is het verboden om zonder vergunning een openbare inrichting te exploiteren. Omdat vaak alcohol wordt geschonken, is tevens een drank- en horecavergunning nodig. De exploitatievergunning heeft tevens als doel de openbare orde en het woon- en leefklimaat in de buurt van de horecazaak te beschermen. Bij meldingen van overlast is het van belang dat de gemeente kan optreden en beschikt over de juiste gegevens. Het voorstel is besproken met de Venrayse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland. Het bestuur begrijpt dat een actualisatie dringend nodig is en zal de leden in een nieuwsbrief oproepen tot medewerking. Er zijn ondernemers die zich beroepen op oude rechten en afspraken. Afgesproken is dat de gemeente knelpunten eerst bespreekt met het horecabestuur en zoekt naar een passende oplossing.