Afbeelding

Vluchtelingen welkom in Venray

Venray | In alle Nederlandse gemeenten, dus ook in Venray, neemt het aantal vluchtelingen met een verblijfsstatus toe. Venray herbergt momenteel al meer dan 200 zogeheten statushouders. In deze rubriek vertellen een aantal nieuwe inwoners van Venray en omgeving, vluchtelingen, hun verhaal. Ook komen medewerkers van organisaties die zich inzetten voor deze vluchtelingen in Peel en Maas aan het woord.

De rubriek wordt verzorgd door leden van de werkgroep Vluchtelingen welkom in Venray. Voor meer informatie: werkgroep@vluchtelingenwelkomvenray.nl.

De familie Uqla uit Syrië volgt de inburgeringscursus. Ahmad woont sinds anderhalf jaar in Nederland. Hij is via Libanon, Libië en Italië in Venray terechtgekomen. "Een gevaarlijke reis" zo vertelt hij. Zijn vrouw Sanaa, hun dochter Alisar en hun jongste zoon zijn tien maanden geleden via Libanon hierheen gevlogen in het kader van gezinshereniging. Hun oudste zoon is door een bom gedood. Hun huis is verwoest. De familie woont nu in Landweert.

Ahmad, Sanaa en Alisar zijn in mei begonnen met hun inburgeringscursus bij Kusters Scholing en Training in Venray. Deze school verzorgt de inburgeringscursus en lessen Nederlands voor de vluchtelingen met een verblijfsvergunning. Docenten Magna Ottenheim en Wouter Schambergen (tevens directeur) zijn bij het gesprek aanwezig. De familie Uqla vindt de opleiding moeilijk, maar ze weten zich te redden in het Nederlands, soms gaan we over op Engels. De familie komt uit Damascus, waar Ahmad voor de oorlog als chef-kok in een hotel werkte. Hun jongste zoon zit in Venray op basisschool de Krokodaris. Alisar is 18 jaar en niet meer leerplichtig. Ze is te oud voor de Internationale Schakelklas (ISK) en daarom volgt ook zij de inburgeringscursus. Door de oorlog kon ze de laatste drie jaar in Damascus niet naar school. Haar hobby is fitness en Alisar houdt contact met vrienden via Instagram. "Woordjes leren is niet zo moeilijk, maar Nederlands spreken wel", zegt Ahmad. Dit wordt door Sanaa en Alisar beaamd. Ze zijn, speciaal voor ons gesprek, met de fiets naar school gekomen. Vanmiddag hadden ze vrij. De gediplomeerde docenten geven les aan een groep van maximaal tien cursisten. Deze groep wordt verdeeld in twee groepen. Eerst krijgen zij drie kwartier instructie , vervolgens werken zij drie kwartier aan de opdrachten. De les duurt drie duur. Tijdens deze inburgeringscursus, die gemiddeld één tot twee jaar duurt, leren de statushouders de Nederlandse taal. Ook leren ze over wonen, werken en normen en waarden in Nederland. Ze zouden het wel fijn vinden als iemand uit Venray als taalmaatje regelmatig met hen Nederlands komt praten. Door regelmatig Nederlands te spreken, leren vluchtelingen de taal sneller.