'Dijken passen niet in het gebied'

WANSSUM | Begin oktober tekende de aannemerscombinatie Dura Vermeer-Ploegam de overeenkomst om aan de slag te gaan met het project Ooijen-Wanssum. Sinds kort is het leegstaande kantoorpand aan de Geijsterseweg 11a in Wanssum de uitvalsbasis. "We hopen over vier jaar hier weer weg te zijn", zei omgevingsmanager Eric Schellekens vorige week woensdagavond tijdens de presentatie in Wanssum.

Door Henk Willemssen

Eind 2020 moeten de werkzaamheden zijn afgerond. Dat is nog steeds de planning. Ondanks dat 2017 vooral in het teken staat van voorbereiding. Het definitieve ontwerp met alle bouwtekeningen is pas in december 2017 klaar.

"Dat betekent niet dat we volgend jaar niet in het gebied te zien zijn", vertelde Schellekens. "We plaatsen peilbuizen en er komen archeologische en geologische onderzoeken." In het eerste halfjaar wordt er vooral veel gepraat. "Om het ontwerp op maat te maken, gaan we werken met ontwerpateliers. Voor alle acht de deelgebieden." Dura Vermeer-Ploegam was een van de zes aannemers die in de race was. "We zijn er al anderhalf jaar mee bezig", zei Schellekens. "Vooral de laatste tijd hebben we intensief naar het gebied gekeken." Een van de conclusies is dat dijken het gebied tussen Ooijen-Wanssum ontsieren. "De gewone dijken passen hier niet", vindt Schellekens. "Ze doen afbreuk aan het landschap. We willen juist het verschil tussen de hogere en lagere waterrijke delen accentueren."

Daarom worden de dijken ingepakt in hogere grond met stijlranden. Ook om zo veel mogelijk ruimteverlies voor landbouw en natuur te voorkomen. "We krijgen zo mooiere lijnen in het landschap en daardoor ontstaat er 20 hectare extra gebruiksruimte. Door grondaanvulling op het middenterras krijgt hier de landbouw meer ruimte. Waar het niet anders kan, moeten we gewone dijken aanleggen. We zijn nog in overleg met het waterschap om het plan te optimaliseren."