Rondweg Wanssum pas eind 2020 klaar

WANSSUM | De rondweg om Wanssum kan pas eind 2020 volledig in gebruik worden genomen. De aannemerscombinatie Dura Vermeer en Ploegam kan de rondweg niet in één keer afbouwen. Het grote knelpunt is de brug over het water bij de industriehaven. Die kan pas worden aangelegd als het bedrijf Topterra Holland is verplaatst naar de nieuwe locatie.

Door Henk Willemssen

Begin 2018 wordt, zoals beloofd, de rondweg als een van de eerste projecten aangepakt. De afronding met de brug is daarentegen bijna de laatste klus van het project Ooijen-Wanssum. De bouwwerkzaamheden beginnen over ruim een jaar zowel aan de westkant als aan de oostzijde. "We bouwen vanuit twee kanten naar het midden toe", vertelde omgevingsmanager Eric Schellekens van de aannemerscombinatie vorige week woensdagavond tijdens de presentatie bij de dorpsraad van Wanssum. "De brug bij de industriehaven wordt als laatste aangelegd."

De planning is dat eind 2018 de rondweg, met een lengte van drie kilometer, aan weerszijden de industriehaven is genaderd. Daarna ligt het werk anderhalf jaar stil. Pas in de zomer van 2020 kan begonnen worden met de afronding en het plaatsen van de brug over het water. Volgens Schellekens kunnen de beide delen van de rondweg in de tussentijd gewoon gebruikt worden door het verkeer. 'Wat klaar is gaan we al openstellen." Het doorgaande verkeer tussen Venray en Well heeft er tot eind 2020 niets aan. "Nee", bevestigde projectleider Riny van Deursen van het projectbureau Ooijen-Wanssum. 'Want het verkeer kan niet het water over. Doorgaand verkeer zal daarom van de bestaande weg door het dorp gebruik moeten maken." Het oponthoud met de brug heeft alles te maken met de verplaatsing van Topterra Holland. De brug komt op en over het huidige terrein van het bedrijf. Zo lang het perceel nog niet is verlaten en vrijgegeven door Topterra, kan de aanleg van de brug niet van start gaan.

De bedoeling is dat Topterra verhuist naar een nieuw onderkomen aan de steekhaven die de Venrayse ondernemer Harry Maessen gaat ontwikkelen. Dit verloopt nog niet zo vlot en bovendien kan Topterra niet binnen een korte tijd verhuizen. Het bedrijf produceert dekaarde voor de champignonteelt. Jaarlijks worden vele honderdduizenden kubieke meters geleverd over de hele wereld. Bij de overgang naar een nieuw bedrijfspand heeft Topterra al een jaar nodig om de productie weer volledig op gang te brengen.