Onderscheiding voor Piet Jacobs

Warschau | Piet Jacobs, voorzitter van Het Hellende dak, heeft op het internationale dakdekkercongres van de Internationale Föderation des Dachdeckerhand werk (IFD) in Warschau in Polen tijdens een gala-avond de IFD Pin of Honour gekregen.

De IFD bestaat uit brancheverenigingen uit 21 lidlanden en producenten vanuit de gehele wereld, uit de dak- en gevelindustrie en is een kennisuitwisselingplatform voor de dakenbranche wereldwijd. Jacobs maakt reeds van 1991 deel uit van de Nederlandse delegatie, hij werd in 2007 junior vicepresident en in 2010 tot president gekozen. Gedurende zijn presidentschap zijn een behoorlijk aantal structuur wijzigingen doorgevoerd. Diverse nieuwe landen uit de hele wereld traden toe, van Letland, Turkije tot China, maar ook de industrie werd actiever bij de IFD betrokken. Dit alles heeft onder meer geleid tot een bestuursmodel in plaats van een presidentmodel. Binnen dit bestuursmodel heeft elk bestuurslid zijn eigen specialistisch gebied en verantwoordelijkheid. Voor Piet Jacobs was dat marketing, daarnaast is hij intensief betrokken bij opleidingen en mede verantwoordelijk voor de opzet van een internationaal vergelijkingssysteem voor scholing en opleidingen van dakdekkers over de gehele wereld. Na een periode van negen jaar in het bestuur van de IFD, heeft Jacobs besloten de fakkel over te dragen aan de nieuwe generatie. Voor zijn inzet en vakmanschap werd hij beloond met de IFD Pin of Honour, de hoogste internationale dakdekkeronderscheiding.


Fairtradehandjes zichtbaar

Venray | Ruim drie jaar geleden begon Fairtradeplatform Venray met de Fairtrade-gemeenteactie.

Sindsdien zijn vele winkels, horecagelegenheden en bedrijven/organisaties benaderd met de vraag fairtradeproducten te gaan verkopen of gebruiken. Ook de verkoop van duurzame producten zoals Made-by kleding of biologische producten werd gestimuleerd. Bedrijven die fairtradeproducten verkopen of gebruiken worden door een van de wethouders of de burgemeester met het Venrayse fairtradehandje gewaardeerd. Op dit moment sieren 64 handjes de voordeur van evenzoveel ondernemingen. Tijdens de Fairtradeweek begin november werd de etalage van het pand van de familie Thomassen in de Grotestraat opgesierd door een groot aantal van deze handjes. Het publiek mocht raden hoeveel handjes op dit moment in omloop zijn. Sies Liebrand kwam het dichtst bij het juiste getal. Hij schatte 62 en won daarmee het verrassingspakket. Het Fairtrade Platform roept ondernemers die denken aan de criteria te voldoen of overwegen over te schakelen op fairtrade zich te melden.


Nieuwe voorzitter Hazekeutel

Venray | Bij de start van het vastelaovesseizoen is Leon Jeuken afgetreden als voorzitter van jeugdvastelaovendvereniging D'n Hazekeutel.

Hij heeft na zeven succesvolle jaren het stokje overgedragen aan Marcel Thomassen (rechts op de foto). Daarvoor was Leon al vanaf 1997 actief voor D'n Hazekeutel. Zo vervulde hij de jaren ervoor de functie als secretaris en vicevoorzitter. Leon Jeuken heeft veel voor de jeugdvastelaovendvereniging betekend. Zo was hij in 2005 medeoprichter van de eerste editie van het Limburgse 'Kinjer Leedjes Festival', dat voor het eerst in Venray werd gehouden. Ook zijn opvolger Marcel Thomassen is geen onbekende in het vastelaovesleven. In '93 was Marcel al actief als jeugdceremoniemeester bij D'n Hazekeutel. Aansluitend was hij vier jaar jeugdvorst. Ook was hij actief in de jeugdtent als toezichthouder, dj en in het animatieteam. Na zeven jaar bij de Raod van XI van de Piëlhaas te hebben gezeten en daarvan vijf jaar als ceremoniemeester lid van Commissie Ceremonie & Protocol te zijn geweest, keert hij nu weer terug naar de plek waar het allemaal begon.