Vier weken lang streden de kinderen om de prijzen.
Vier weken lang streden de kinderen om de prijzen. Foto: Henk Lammen

'Dit is meer dan voetbal'

Venray | Vorig jaar was het project StreetLeaque in Venlo/Venray een groot succes. Wekenlang streden kinderen tijdens dit straatvoetbalcompetitiefestijn om de ereprijzen, maar ook om lekker een potje te voetballen op het veldje in de wijk Brukske. Dankzij twee vrijwilligers, Henk Wilmsen en Anis Abdi, kreeg het project de afgelopen vier weken een vervolg.

Door Henk Lammen

Je kunt het project zo maar een naam geven, Streetleague 2.0 bijvoorbeeld. Wilmsen en Abdi bleven bij hun roots en gaven hun project simpelweg de naam Streetleague Brukske. Hoe makkelijk kan het zijn. De afgelopen weken streden maar liefst 70 kinderen, verdeeld over acht teams om de prijzen. Kinderen in de leeftijd van 5 tot 12 jaar in twee categorieën, 5 tot 8 jaar en 9 tot 12 jaar. Een bewuste keuze zegt Wilmsen. "Het voetbalveldje hier in de wijk wordt vooral gebruikt door de oudere kinderen. De jongere jeugd staat langs de kant en kijkt toe hoe de ouderen voetballen. Meevoetballen is er niet bij, zo werkt dat overal. Wij vinden echter dat ook de jongere jeugd van het veldje gebruik moet kunnen maken. Daarom hebben we vier weken lang in een competitie die kinderen op vrijdagmiddag laten voetballen. Nu kijken de oudere jongens en meisjes toe. En moedigen ze iedereen aan."

'Henkie, Henkie', roept een van de kinderen richting Wilmsen. Ze lopen met hem weg, want hij spreekt de taal van de straat. 'Hoe laat moeten we?' 'Even wachten, ik ben bezig', roept Wilmsen naar een van de allerkleinste deelnemers. Hun enthousiasme is zo groot, hun beleving op het veldje fanatiek. Plezier hebben is een, winnen staat toch voorop. Volgens de twee vrijwilligers is het nieuwe project, in samenwerking met Wijkplatform Brukske, van belang voor de kinderen in de wijk. Henk Wilmsen: "Dit is meer dan alleen voetbal. Het is ook een stukje opvoeding, respect naar elkaar toe bijbrengen en saamhorigheid tussen de kinderen creëren. Daarnaast willen we dat er veel meer te doen is voor de kinderen. Dat ze niet alleen rondhangen op straat, maar bezig zijn met leuke activiteiten." Anis Abdi knikt bevestigend. "Het is juist ook om de kinderen te stimuleren om meer te bewegen. En een stukje binding te kweken. Door samen met elkaar te voetballen breng je ze ook respect voor elkaar bij."

Wilmsen geniet als de twee volgende teams alweer klaarstaan om tegen elkaar te strijden. "Daar doe je het toch voor. Ik ben hier voor de kinderen. Die zoeken toch ook een stukje bescherming. Dat waardeer ik enorm. Het is toch prachtig dat vier weken lang zoveel kinderen hier tegen elkaar voetballen. Wat wil je nog meer?", vraagt hij zich hardop af. Aan het begin van de avond staat de prijsuitreiking op het programma. Voor de beste teams liggen er prijsjes klaar. Wilmsen en Abdi vinden meedoen echter belangrijker dan winnen. Een lesje hebben ze dit jaar geleerd. "Ja, dit project krijgt een vervolg, maar wel eerder. In de maand september, of oktober. Het begint nu toch wel koud te worden. En donker." De kinderen op het veldje deert de kou en invallende duisternis niet. 'Speel de bal, speel de bal' roept een klein voetballertje. Hij wil zo graag scoren………

Komende zondag gaan de kinderen de zaal in. In de wintermaanden, tot 1 april, kunnen zij iedere zondag van 16.00 tot 17.00 uur zaalvoetballen in het gymzaaltje van de wijk.