Eric Hubers:
Eric Hubers: "Het is te hopen dat we deze zeer besmettelijke vogelgriep uit onze stallen kunnen houden." Foto: Rikus ten Brücke

Leven tussen hoop en vrees

Ysselsteyn | "We doen er momenteel écht alles aan om te voorkomen dat ook in de regio Venray vogelgriep uitbreekt." Dat zegt voorzitter Eric Hubers van de vakgroep LTO Pluimveehouderij. De Ysselsteynse pluimveehouder is tevreden over het slagvaardige optreden van staatssecretaris Martijn van Dam.

Door Ron Koenen

Een van de maatregelen is een verscherping van de hygiënevoorschriften. "Mensen die de stallen in moeten, dienen zich van tevoren te douchen en bedrijfskleding en andere schoenen aan te trekken. Voor overige bezoekers geldt een stalverbod", legt Hubers uit. "Ook het plaatsen van een ontsmettingsbak of mat is momenteel verplicht vooraf aan het betreden van het bedrijf. Met bidden alleen redden we het niet, we moeten erg alert zijn en er met z'n allen alles aan doen om deze zeer besmettelijke vogelgriep uit onze stallen te houden." Staatssecretaris Van Dam stelde vorige week woensdag voor heel Nederland een ophok- en afschermplicht in voor alle bedrijven die vogels houden die bestemd zijn voor de productie van vlees, eieren of andere producten en voor het uitzetten in het wild. "De dreiging van vogelgriep werd na de uitbraak van hoogpathogene vogelgriep in landen als Duitsland, Oostenrijk, Hongarije en Polen steeds groter", legt Hubers uit. "Het gevaar komt steeds dichterbij, ook in Nederland zijn al honderden dode wilde watervogels aangetroffen. Het vermoeden is dat trekvogels de oorzaak van het virus zijn, dat het in Siberië is ontstaan en van daaruit via trekvogels zoals ganzen over andere landen in Europa is verspreid. De incidenten volgden elkaar snel op, waardoor Van Dam wel moest ingrijpen. Dat heeft hij gelukkig ook voortvarend gedaan."

Eric Hubers, die in Ysselsteyn een pluimveebedrijf met 125.000 leghennen runt, zowel scharrel als vrije uitloop, steunt de aanpak van Van Dam. "Het is goed dat een team van deskundigen snel bij elkaar is gekomen en heeft gekozen voor een ophok- en afschermplicht. Want vogelgriep van het type H5N8 kan rampzalige gevolgen hebben voor bedrijven en hun omgeving. Het is een erg agressief type vogelgriep. Venray heeft samen met Nederweert de meeste kippen van het land, zo'n 3,7 miljoen. Het is te hopen dat we deze zeer besmettelijke vogelgriep uit onze stallen kunnen houden, want anders zijn de gevolgen niet te overzien. Dan is het gevaar groot dat een groot aantal pluimveebedrijven geruimd moet worden. Vandaar ook onze oproep aan pluimveehouders met minder dan 250 kippen om vrijwillig de dieren af te schermen en mee te gaan in de ophok- en afschermplicht. Een oproep waar ook door het ministerie gehoor is gegeven. In deze tijd van mogelijke dreiging van de vogelgriep is het belangrijk dat pluimveehouders alert zijn en uiterst hygiënisch werken." Lees verder op pagina 7.