Marian (links) en Lyanne in de keuken van De Reden, de locatie van eetcafé Het Onderonsje.
Marian (links) en Lyanne in de keuken van De Reden, de locatie van eetcafé Het Onderonsje. Foto: Henk Lammen

Noodkreet eetcafé Het Onderonsje

Venray | Eetcafé Het Onderonsje in Venray viert in 2017 het 25-jarig jubileum. "Een feestje dat doorgang moet vinden", zeggen de vrijwilligers Marian Fleuren en Lyanne Wijnhoven in koor. En met nadruk. "We zijn dan ook dringend op zoek naar vrijwilligers die ons team komen versterken."

Door Henk Lammen

Het eetcafé werd beginjaren '90 opgericht door vrijwilligers van het eerste uur, onder wie Mies Surminski, Heino en Peter Fleurkens. De doelstelling is om twee keer in de maand op zaterdag een maaltijd te koken voor ongeveer twintig gasten met een licht verstandelijke beperking. Na enkele omzwervingen is het initiatief sinds vier jaar gehuisvest in restaurant De Reden aan de Langstraat in Venray. Een team van vrijwilligers staat tweewekelijks klaar om de gasten een aangename, culinaire middag te bezorgen. "Het is meer dan samen eten", zegt Marian Fleuren, "Het is vooral een sociaal gebeuren. Dit aspect is minstens zo belangrijk dan samen te genieten van een maaltijd. Het is niet alleen happen en wegwezen. De mensen, die vaker eenzaam zijn, kijken er echt naar uit. Wij zorgen voor het kader, de rest wordt door de groep ingevuld. Het is ook een heel gezellige groep, daarom loopt het zo goed. Daarnaast vinden we een stukje persoonlijke aandacht heel belangrijk. Zo krijgt bij een verjaardag een gast een cadeautje. Het zijn dit soort kleine dingen die het doen. Dat ze zich hier thuisvoelen." Het succes van Het Onderonsje heeft ook zijn schaduwkanten. Iedere twee weken zijn vier tot vijf vrijwilligers nodig om de maaltijden te bereiden, te serveren en aan het einde alles weer op te ruimen. Fleuren: "Vanwege verschillende omstandigheden is het aantal vrijwilligers geslonken, waardoor de belasting op het huidige team te groot wordt. Met enkele vrijwilligers er bij is het makkelijker om te rouleren. We maken en serveren eenvoudige maaltijden en hebben dan ook dringend nieuwe vrijwilligers nodig. Wie weet, schuilt er wel een prima kok of voorkomende ober in u? Voor iedereen ligt er een geweldige kans om daarachter te komen." De deelnemers aan Het Onderonsje betalen 12,50 euro contributie per half jaar en voor de tweewekelijkse maaltijd vier euro per keer. Naar de motivatie om als vrijwilliger een handje te helpen, hoeven Marian en Lyanne niet lang te zoeken. "Het is zo dankbaar werk. Je maakt een praatje met de gasten, je eet gezellig mee. Het is een hele fijne groep om mee te werken. We hebben dan ook nog steeds gasten van het eerste uur. Dat zegt denk ik genoeg. Het zou heel jammer zijn dat zo'n prachtig initiatief door een gebrek aan vrijwilligers uiteindelijk zou moeten stoppen. Dat zou doodzonde zijn, zeker omdat we volgend jaar het 25-jarig jubileum vieren. Daar maken we een speciale, feestelijke activiteit van."

Komende zaterdag (19 november) is van 14.30 tot 18.30 uur het eerstvolgende eetcafé. Mensen die belangstelling hebben om als vrijwilliger mee te helpen, kunnen vrijblijvend een kijkje komen nemen. Voor meer informatie zijn Marian Fleuren, telefoon 06-24170213, en Lyanne Wijnhoven, telefoon 0478-585740, de contactpersonen. Emailen kan ook naar mcfleuren@gmail.com.