Loek Michiels uit Venray is verknocht aan handbal.
Loek Michiels uit Venray is verknocht aan handbal.

"Veel voor laten"

Venray | Venraynaar Loek Michiels speelt op eredivisieniveau met het tweede team van BEVO en maakt daarnaast deel uit van Jong Oranje, waarmee hij afgelopen zomer vierde werd op het EK. "Een geweldige ervaring. Het zou leuk zijn om nog eens aan zo'n groot toernooi mee te doen."

Door Sven Poels

Op maandag- en dinsdagavond traint hij mee met BEVO 1. Op woensdagmorgen hangt hij aan de gewichten in het krachthonk. Donderdag- en vrijdagavond oefent hij met zijn eigen team, BEVO 2, en in het weekend speelt hij wedstrijden op eredivisieniveau.

En dan komt hij ook nog uit voor Oranje onder de negentien.

Handballer Loek Michiels (18), geboren en getogen in Venray, heeft het maar druk met zijn hobby. En de rest: "Verder volg ik nog in Venray de mbo-opleiding Maatschappelijke Zorg en loop ik stage bij mensen met een licht verstandelijke beperking. Als ik hopelijk over twee jaar mijn diploma heb, wil ik doorstuderen op het hbo. Wat weet ik nog niet precies, maar ik denk dat ik wel de zorgkant uit wil. Verslavingszorg spreekt me wel aan."

Inzetten op een (maatschappelijke) carrière is belangrijk, omdat handballers in Nederland, zelfs op het hoogste platform, niet of nauwelijks betaald krijgen en het toekomstperspectief onzeker is.

Michiels beoefent de sport dan ook niet voor een dikke portemonnee, maar omdat hij simpelweg verknocht is aan het spelletje. "Vooral het fysieke vind ik leuk. Je mag veel en je kunt lekker je ding doen."

Hij heeft de passie niet van de melkboer. "Pap heeft vroeger gehandbald, net als mijn broer. Toen ik een jaar of acht was, begon ik bij handbalvereniging Manuel in Venray. Vanuit daar ben ik vijf, zes jaar geleden bij BEVO in Panningen terechtgekomen. Mijn broer speelde er toen al – nu overigens niet meer – en inmiddels ben ik bezig aan mijn zesde seizoen.''

Dat Michiels over het nodige talent beschikt, blijkt wel uit het feit dat hij werd uitgekozen voor de Limburgse selectie en nu al drie jaar uitkomt voor het nationale jeugdteam.

"Vorig jaar rond deze tijd begonnen op Papendal de voorbereidingen voor het EK in Litouwen. Afgelopen zomer zijn we daar vierde geworden. Een geweldige ervaring.''

Michiels, die in de bloei van zijn leven is, hoopt nog vele successen mee te maken. "Met BEVO 2 wil ik me dit jaar handhaven in de eredivisie – ik denk dat dat wel realistisch is. Daarna is mijn doel om het eerste team te bereiken, dat in de BENE-League (een competitie met de beste clubs uit België en Nederland, red.) speelt. En met het nationale team zou het leuk zijn om nog eens aan zo'n groot toernooi mee te doen.''

Of hij denkt dat hij ooit geselecteerd wordt voor het 'grote' Oranje (Michiels maakt momenteel deel uit van het nationale team onder de negentien), laat hij in het midden: "Dat zou leuk zijn, maar het is allemaal afwachten. Het hangt er ook vanaf hoe het met school en studie gaat." De cirkelloper weet wat hem te doen staat: "Je moet er veel voor laten."