Iris Janssen haalt keihard uit voor een van haar vele punten.
Iris Janssen haalt keihard uit voor een van haar vele punten. Foto: Henk Lammen

Emonts-effect werkt

ActiveRooy-Roosendaal 4-0. Setstanden: 25-21, 25-21, 25-8 en 25-23.

Venray | In de tweede divisie D verpulverden de volleybalsters van ActiveRooy in sporthal De Wetteling Roosendaal: 4-0. Onder leiding van interim-coach Bjorn Emonts, die de vorige week opgestapte Frank Webers tijdelijk vervangt, pakte de debutant vijf punten in de strijd om lijfsbehoud in de tweede divisie.

Door Henk Lammen

De thuisploeg startte voortvarend in de eerste set. De servicepass kwam prima aan, waarvan met name de middenaanvalsters Susan van der Putten en Famke Janssen profiteerden door de bal keer op keer keihard binnen te rammen. Met 25-21 setwinst zette ActiveRooy de eerste stap richting een zege. Ook in de tweede set bleven de Venrayse volleybalsters gefocust. Met een prima servicedruk werd opnieuw het verschil gemaakt en weer een 25-21 setwinst tot gevolg. In de derde set stond geen maat op ActiveRooy. Gedreven spelend, met een hoge servicedruk, gevarieerde aanvallen en prima verdedigend werk liet de thuisploeg de gasten geen schijn van kans. Die kwamen er met 25-8 nog genadig vanaf. In de vierde set leek Roosendaal zich te herstellen van de mokerslagen en nam in de beginfase een kleine voorsprong (2-7). Op tijd pakten de Venrayse volleybalsters de draad weer op en met gevarieerd aanvalsspel werd de achterstand omgebogen in een 25-23 setwinst. Door de zege pakte ActiveRooy vijf heel belangrijke punten. Coach Bjorn Emonts glunderde na afloop: "We hebben enorm goed gespeeld. Met heel veel servicedruk waar de tegenstander geen antwoord op had. Als we zo iedere week spelen, behalen we nog genoeg punten."

Emonts stond zaterdagavond symbool voor het nieuwe elan bij ActiveRooy. Vanaf de andere zijde van het scheidingsnet werd de oud-speler van de heren aangemoedigd door de Venrayse volleyballers die zojuist hun wedstrijd tegen VVC Vught winnend (3-1) hadden afgesloten. 'Hup Bjorn, succescoach', schalt het door de sporthal. De coach lacht, met een 4-0 zege in het verschiet, bescheiden. Hoe anders was het tijdens de vier sets van zijn team. Met een beetje fantasie zie je een rustigere versie van Atletico Madrid-trainer Diego Simeone aan het werk. Continu gebarend, van links naar rechts lopend, aanwijzingen gevend en fanatiek meelevend. Het liefste zou hij zelf serveren, de aanval opzetten en met een machtige smash afronden. "Ik ben geen trainer die schrijvend langs de kant zit", lacht hij opnieuw, nu echter voluit. "Ik kan niet als een dood vogeltje langs de kant zitten. Met mijn manier van coachen hoop ik dat het ook aanstekelijk werkt bij het team. Dat de vonk overslaat. De groep pikt het goed op." Teammanager Ton Voermans, die tijdens het duel analyseert en het schrijfwerk voor zijn rekening neemt, glimlacht. "We moeten niet teveel winnen", gooit hij al voorzichtig een balletje op richting de toekomst. De 36-jarige Emonts is echter stellig. "De afspraak is dat het bestuur uitkijkt naar een nieuwe trainer. De intentie is dat er voor het einde van dit kalenderjaar iemand anders voor de groep staat. Tot die tijd blijven we doorpakken om zoveel mogelijk punten te halen. We hebben een vrij smalle selectie, hopelijk blijft iedereen fit. Dan kunnen we nog voor genoeg verrassingen zorgen.

aan aangespeeld konden worden en de ballen erin ramden. Setstand 25-21.

De tweede set bleef de thuisploeg gefocust. Met goede servicedruk aan Venrayse zijde werd het aanvalsspel van Roosendaal ernstig gefrustreerd. Met vol enthousiasme haalden de Venrayse dames deze set binnen. Wederom door een goede pass, zowel de service pass als de verdedigingspass. Setstand 25-21.

De derde set hield ActiveRooy stand en speelde de ploeg ontspannen en vrij uit. De tegenstander had geen antwoord meer. Deze set werd makkelijk binnengehaald met 25-8. De winst was binnen, maar ze gingen voor de volle vijf punten.

In het begin door wat persoonlijke foutjes en door een mindere service pass kwam Roosendaal zowaar met 1-7 voor te staan. Echter, dames 1 was gebrand om deze wedstrijd met 4-0 te winnen. Ze vochten terug en wonnen deze set uiteindelijk met 25-23. Het thuispubliek heeft een goede wedstrijd gezien. Dat smaakt naar meer.

Met een hoge servicedruk, gevarieerde aanvallen en prima verdedigend werk liet de thuisploeg de gasten geen schijn van kans. In de eerste drie sets nam ActiveRooy telkens het initiatief en maakte het karwei af: 25-21, 25-21 en 25-8.