Afbeelding

Elisabethraam in Grote Kerk

Venray | Reeds in 1510 was een Armen Gilde actief in Venray. Dit blijkt uit de inwijding van het St. Anna altaar in de Grote Kerk, waaraan toegevoegd werd de 2de patroon van de kerk: St. Elisabeth van Thüringen.

Haar leven stond in het teken van liefdadigheid. Zij is patrones van de armen- en ziekenverzorging en daarom ook vaak de naamgeefster van ziekenhuizen en instellingen voor gezondheidszorg, waaronder het in 1932 gebouwde Venrayse ziekenhuis.

Elisabeth wordt geboren op 7 juli 1207 in Sárospatak, Hongarije. Ze huwt in 1221 met Lodewijk IV, graaf van Thüringen . Na zijn dood wordt ze lid van de Derde Orde van Franciscus van Assisi en wijdt ze haar verdere leven aan de verzorging van armen, zieken en wezen. Ze overlijdt, 24 jaar oud, op 17 november 1231 en wordt op 19 november begraven in de kapel van het ziekenhuis dat ze heeft gesticht nabij het slot Marburg. Sinds de dag van haar dood zou ze wonderen hebben verricht. In 1235 wordt ze heilig verklaard. Het in de Grote Kerk aanwezige houten beeld van St. Elisabeth is ruim 100 jaar ouder dan het glas in lood paneel dat de directe aanleiding was tot het ontwerp van het nieuwe raam. Dit paneel stamt uit ca. 1650 en is afkomstig uit een klein ziekenhuisje in Rijnland-Westfalen, Duitsland. Elisabeth wordt hier afgebeeld omringt door rozen, die verwijzen naar het 'rozenwonder'. Het houten beeld is afkomstig uit het atelier van de Meester van Esloo, een groep laat-middeleeuwse beeldsnijders die rond 15.00 actief waren in Opper-Gelre; nu Noord- en Midden Limburg. Een afbeelding van dit beeld krijgt een prominente plaats in het ontwerp van kunstenares Susanne Ludwig. Zondag 20 november, aansluitend aan de feestelijke hoogmis van 09.30 uur, wordt het nieuwe St. Elisabethraam onthuld en ingezegend door Mgr. E. de Jong, hulpbisschop van Roermond. Belangstellenden zijn van harte welkom. De kerk blijft zondag geopend tot 12.00 uur.

Foto: Susanne Ludwig in het atelier aan het werk met het Elisabethbeeldramen.


Match

Venray | Steunpunt Vrijwilligerswerk Venray Match is op zoek naar een penningmeester voor de Speel-O-Theek. De functie omvat het regelen van alle financiële zaken en het maken van een begroting voor de gemeente. Er wordt gezocht naar een penningmeester die kennis heeft van boekhouden, een begroting opstelt en bewaakt en jaarstukken samenstelt. De penningmeester dient deel te nemen aan bestuursvergaderingen en te beschikken over een computer. Match voor vrijwilligers, Dr. Poelsstraat 6, 5802 AX in Venray, telefoon (0478)516995, e-mail info@vrijwilligerswerkvenray.nl.