Afbeelding
Foto: Ron Koenen

RooyNet plaatste 23.000ste foto

Venray | De website www.rooynet.nl, ook wel het digitale geheugen van Venray genoemd, is stevig verankerd in het Venrayse cultuurhistorische landschap. Liefst 42 organisaties publiceren op de website documenten, foto's, films en geluidfragmenten.

Daarnaast is het ook nog eens heel bijzonder dat de jaargangen van weekblad Peel en Maas van 1880-2009 ingezien kunnen worden, waarbij een zoekmachine het doorzoeken van de pagina's op trefwoorden vergemakkelijkt. Alles bij elkaar een schat aan gemeentelijke historische informatie. En sinds kort is ook De Ruuper, het dorpsblad van Leunen, online doorzoekbaar. Vorig jaar kreeg de website een volledig nieuw gezicht en in maart van dit jaar werd de vernieuwde website, die nu ook op tablet en smartphone te bezoeken is, met trots gelanceerd. Sindsdien hebben al weer meer dan 8500 geïnteresseerden de website bezocht. Een uitgebreide en enthousiaste vrijwilligersgroep van het Historisch Platform Venray is bijna dagelijks in de weer om de website van nieuw historisch materiaal te voorzien. Het was vrijwilliger Nellie Roos die op 10 november de 23.000ste foto op RooyNet plaatste. Het betrof een foto uit circa 1987 van hobbyfotograaf Ger Verstappen uit Venray. Hij fotografeerde de restanten na de brand van de smidse behorende bij de winkel van Ma's Service in de Schoolstraat in Venray. In dit pand was vroeger een ijzerzaak gevestigd die gerund werd door Anna Zeegers. Haar broer Sjang runde een landelijke smederij en werd ook wel 'Bert Braoj' genoemd. Sjang werd in 1976 vermoord. Het winkelpand en de daarachter gelegen oude smederij van Zeegers gingen volledig verloren. De smidse is in november 1987 afgebroken.

De bewuste foto uit 1987 wordt door de vrijwilligers bestempeld als 'nog niet zo oud'. RooyNet heeft als stelregel dat een te publiceren foto tenminste 25 jaar oud moet zijn en deze regel wordt slechts bij uitzondering niet gehanteerd. Foto's waarvan nauwelijks of geen gegevens bekend zijn, worden sinds ruim een jaar onder meer op Facebook gepubliceerd. Daar hebben de 480 'onbekende' foto's al meer dan 1500 likes gehad en zijn er 312 opgelost. Onlangs hebben zich vier nieuwe deelnemers bij RooyNet aangemeld. Hun archieven worden momenteel gedigitaliseerd. Ook het Historisch Platform Venray krijgt er binnenkort twee nieuwe leden bij, waarmee het aantal op 45 aangesloten organisaties komt. Volgend jaar wordt de koepelorganisatie gehuisvest in het nieuwe Borggraaf Paviljoen, museum van streek en geest. Daar komt dan eveneens het werkstation van RooyNet. Het zal zeker even wennen zijn voor de vele HPV-vrijwilligers, die in de afgelopen jaren RooyNet hebben laten groeien tot een omvang van ruim
200 Gigabite.