De sterk spelende Kay Wijenberg (Holthees) glipt tussen Camiel Kroonen (links) en Jord de Keijzer (5) door. Foto: Lotte Kamphuis

Holthees bedwingt Merselo

Merselo-Holthees 2-2 (0-1).

Doelpunten: 35 Ser van Es 0-1; 61. Bram Pingen 0-2; 65. Bas Litjens (strafschop) 1-2; 73. Daan Hendriks 2-2. Scheidsrechter: Huebers (Venray). Toeschouwers: 100. Kaarten: geen.

Merselo: Peeters; Vermunt, De Klerk, Philipsen en De Keijzer (62. Veltrop); Michels (67. Melskens), Kroonen en Wismans; Van Dijck (46. Van Rooij), Litjens en Hendriks.

Holthees: Van den Heuvel; Loenen, Ruud Janssen, Van Bree en Evers; Pingen, Coppus, Stiphout en Ingenpas; Van Es en Wijenberg.

Door Henk Willemssen

MERSELO | In een spannende derby kwamen Merselo en Holthees een 2-2 remise overeen in de vijfde klasse G. De bezoekers uit Holthees waren dik tevreden met het zwaarbevochten gelijkspel. Merselo slaagde er niet in het veldoverwicht in meer doelpunten om te zetten. Het zat de geel-zwarten op beslissende momenten ook niet mee. Tweemaal de lat en een keer de paal stonden een geel-zwarte treffer in de weg.

De thuisploeg miste de geschorste Ahmad Qurishi. Daartegenover stond de rentree van Daan Hendriks na vijftien maanden blessureleed. Holthees-trainer Hans Winkelhag had – door een overvolle ziekenboeg - nog precies elf selectiespelers over.

Vanaf de aftrap trokken de Merselonaren het spel naar zich toe. Holthees werd in het defensief gedrongen. Nadat Denny Loenen een doelpoging van Niels de Klerk van de lijn haalde, nam het Merselose overwicht toe. Daan Hendriks (kopbal over) en Camiel Kroonen (voorlangs) konden niet de openingstreffer op het scorebord zetten. Ook een enorme hoeveelheid corners leverde de thuisclub niets op. De solide keepende Peter van den Heuvel hield zijn doel schoon.

In de 35e minuut stond de derby plotseling op zijn kop. Het talent Ser van Es kapte zijn tegenstander handig uit en hij zocht de lange hoek. Via de hand van de koukleumende keeper Joris Peeters verdween de bal in het doel: 0-1. Het was een fikse tegenvaller voor de thuisploeg. Onder aanvoering van libero Ruud Janssen hield Holthees de rijen gesloten. Vlak voor rust was Pim Vermunt met een afstandknal vanaf dertig meter dicht bij de gelijkmaker. Maar de lat bracht redding voor Holthees. "Het is een gouden regel. Als je zelf niet scoort, dan valt het doelpunt aan de andere kant", zei Merselo-trainer Marcel Peters op weg naar de thee.

Na de hervatting veranderde het spelbeeld niet. Merselo bleef ijverig zoeken naar openingen in de blauw-witte afweer. Soms waren er onvriendelijkheden binnen de lijnen, maar arbiter Huub Huebers hield de kaarten op zak. Uit een vrije trap van Rens Wismans verdween de kopbal van Bas Litjens via de lat over het doel. De Holthesers loerden op snelle uitbraken met de uitblinkers Kay Wijenberg – die bergen werk verzette – en Ser van Es.

Na een uur ontsnapte Van Es over links. Hij gaf een puike voorzet die door Bram Pingen schitterend ineens werd ingeschoten: 0-2. Toch liet Merselo zich niet ontmoedigen en bleef de aanval zoeken. Trainer Marcel Peters hamerde op geduld. In de 65e minuut beging Guus van Bree een lichte overtreding op Camiel Kroonen in de uiterste hoek van het strafschopgebied. Leidsman Huebers wees direct naar de stip. Topschutter Bas Litjens schoot onhoudbaar raak vanaf elf meter: 1-2.

Merselo drukte door en Holthees moest alle zeilen bijzetten. Helemaal toen Daan Hendriks uit een hoekschop de 2-2 binnenschoot. Met nog ruim een kwartier op de klok leek de ondergang van Holthees nabij. Maar het zware veld en de constante aanvalsdrang hadden hun tol geëist bij de Merselonaren. Verder dan een kopbal op de paal van Camiel Kroonen kwam de thuisploeg niet. Trainer Marcel Peters kon in de tweede helft nog drie verse krachten inbrengen. Terwijl Hans Winkelhag al blij was dat zijn elf spelers heel bleven in deze slijtageslag.