Argwaan geld schouwburg

VENRAY | De SP vertrouwt de gang van zaken niet rond de extra provinciale subsidie van 1 miljoen euro voor de schouwburg. Terwijl de renovatie van 5,7 miljoen euro financieel rond zou zijn, kwam een paar maanden geleden ineens nog eens 1 miljoen euro boven tafel.

Door Henk Willemssen

"Een heel vreemde gang van zaken", vindt SP-raadslid Joep Gielens. "Het zat verstopt als ingekomen stuk in de commissie Leven van 13 oktober. De gemeenteraad wist er niets van dat er nog 1 miljoen euro nodig was. De college had hierover open moeten communiceren. Dat is niet gebeurd."

In mei 2015 stemde de raad in met een subsidie van 1,6 miljoen euro voor de schouwburg. Het was een cofinanciering want de provincie Limburg zou dan eveneens met 1,6 miljoen euro over de brug komen. Dat gebeurde even later ook. De schouwburg kreeg zo 3,2 miljoen euro overheidssubsidie voor een grote renovatie en met de bouw van onder meer een tweede theaterzaal.

Schouwburg-voorzitter Jos Vervoort meldde begin mei 2015 in de commissievergadering dat de financiering helemaal rond was. Het restant van 2,5 miljoen euro zou de schouwburg zelf ophoesten door het werven van fondsen en het inzetten van de eigen bestemmingsreserve. Daarmee leek de zaak in kannen en kruiken. Totdat de gemeente aan de provincie begin dit jaar een extra subsidie vroeg van 1,4 miljoen euro om 'culturele ambities' waar te maken. Vrijwel tegelijkertijd klopte ook het schouwbestuur bij de provincie Limburg aan voor extra geld. Begin juli besloten Gedeputeerde Staten 1 miljoen euro voor de 'schouwburg en omgeving' toe te kennen. Zeven ton komt uit het cultuurbudget en drie ton uit de pot voor stedelijke ontwikkeling.

De gemeente moest voor 15 september voor een onderbouwing zorgen, maar dat was nu niet meer nodig. Na overleg tussen gedeputeerde Ger Koopmans (CDA) en wethouder Jan Loonen (CDA). Op 29 augustus stuurde de gemeente een brief naar de schouwburg over het extra provinciegeld, terwijl de verbouwing al in volle gang was. In de brief staat dat de 1 miljoen euro nodig is om het tekort bij de verbouwing te dekken. "Dit roept veel vragen op", zegt Joep Gielens die zich verdiepte in het dossier. "Ik wil de feiten boven tafel krijgen. Het college had eerst naar de raad moeten komen, als er nog extra geld nodig was voor de schouwburg." De SP'er heeft daarom een serie vragen gesteld aan het college. Die moeten binnen dertig dagen worden beantwoord.