Extra opknapbeurt voor fietspaden

VENRAY | In het nieuwe wegenbeleidsplan 2017-2020 wordt extra geld vrijgemaakt voor het verbeteren van de fietspaden. Venray wil graag een topregio worden voor recreatief fietsen en wandelen.

Door Henk Willemssen

Voor het wegennet wordt de komende jaren opnieuw gekozen voor de basisvariant. De laatste jaren is er bezuinigd op wegenonderhoud. Toch blijkt uit de jaarlijkse inspectie dat de toestand van de wegen - met een totale oppervlakte van 3,8 miljoen vierkante meter - wel meevalt: 30 procent is zeer goed, 57 procent goed, 6 procent voldoende, 5 procent matig en 2 procent wordt als slecht bestempeld. Met de keuze voor de basisvariant in de komende vier jaar voldoet de gemeente aan de minimale wettelijke verplichting voor beheer en onderhoud. Deze goedkoopste variant is ook verwerkt in de begroting van 2017. Maar hierbij is nog geen rekening gehouden met de extra investering van 1 miljoen euro voor de fietspaden. Dit bedrag wil het college halen uit de post onvoorzien. In het volgende vierjarige wegenbeleidsplan (2021-2024) komt Venray voor veel grotere uitgaven te staan. Voor 1960 waren er nauwelijks verharde wegen in het buitengebied. In de jaren zestig en zeven zijn heel veel wegen aangelegd. Deze wegen zijn na zestig jaar aan het einde van hun levenscyclus. Dit betekent veel hogere onderhoudskosten na 2020.

De oude gemeente Venray heeft het 'geluk' dat het op de hoge zandgronden van Zuid-Nederland ligt. Deze hogere gronden hebben een heel stabiele zandlaag. Door de vaste ondergrond gaan de wegfunderingen niet alleen langer mee, maar zijn er ook veel minder verzakkingen. Dat is anders in de 'nieuwe' dorpen Blitterswijck, Geijsteren en Wanssum. Langs de Maas bestaat de ondergrond uit klei. Kleigronden hebben een lagere stabiliteit dan zandgronden. Waardoor de technische levensduur van de wegen korter is en er meer onderhoud nodig is.

De fietspaden in de gemeente Venray worden momenteel beheerd op niveau B. Dit betekent een normaal rijcomfort voor de gebruikers. Ook al zijn er veel kleinere oneffenheden en schades.

In het masterplan Fietsen en Wandelen staat dat Venray zich wil ontwikkelen tot een recreatieve topregio. Om deze ambitie waar te maken moeten de fietspaden worden opgewaardeerd naar niveau A. Dit betekent meer fietscomfort voor inwoners en toeristen, een grotere aantrekkingskracht en een stimulans voor het recreatief fietsen. Om de paden op niveau A te krijgen moet er niet alleen vaker maar ook uitgebreider onderhoud plaatsvinden.