Beloning betere scheiding afval

VENRAY | Er komt een beloningssysteem voor burgers die hun afval extra goed scheiden. De gemeenteraad heeft vorige week tijdens de begrotingsbehandeling een motie hierover unaniem aangenomen.

De inzameling van oud papier en karton is van oudsher het enige afvalbeloningssysteem in Venray. De raad wil onderzoeken of er ook voor andere waardevolle afvalstromen een beloning kan komen. In andere gemeenten in Nederland lopen al allerlei initiatieven. Deze worden geïnventariseerd en er wordt gevraagd naar de ervaringen. Daarmee kan Venray zijn voordeel doen.

In de gemeente kan al veel afval gratis gescheiden worden ingeleverd. Deze methode is redelijk succesvol. De fracties willen dat er nog meer recht wordt gedaan aan inwoners die zich extra inspannen om het afval beter te scheiden. Door een korting te geven op de vaste afvalstoffenheffing.

Het motto is dat de vervuiler het meeste betaalt, en de actieve en duurzame burger het minste.

Samenwerking is de initiatiefnemer van de motie. "Het huidige systeem werkt op zich heel positief", vindt Theo Mulders. Maar hij wees ook op de keerzijde. "Er zijn ook mensen die niet meedoen. Door afvaldumping en zwerfafval gaan de kosten omhoog. Dit betekent een nadeel voor alle burgers."

"Het is een stimulans voor mensen om nog beter hun afval te scheiden", zegt Petra van Duijnhoven (CDA). "En het kan ook bijdragen aan minder vervuiling van de openbare ruimte." Het CDA blijft zich hard maken voor het inzetten van camerabewaking. Maar daarvoor is geen meerderheid binnen de raad. Carla Brugman (PP2) denkt dat het nog beter kan. "Zo zit er nog steeds veel textiel tussen het vuilnis." Ronald van Hal (SP) ziet het zitten. "Want mensen vinden het prettig een beloning te krijgen. Belonen werkt nu eenmaal beter dan straffen." Wethouder Ike Busser (Samenwerking) nam de motie over. "Want dit sluit goed aan bij onze plannen."