Coalitie houdt vast aan hogere ozb

VENRAY | Het voorstel van de oppositie om de onroerendezaakbelasting (ozb) vanaf 2017 minder snel te laten stijgen, heeft het niet gehaald. CDA, D66 en Samenwerking houden vast aan de afspraak uit het coalitieakkoord in 2014.

Om de begroting rond te krijgen kiest Venray tot 2019 voor de maximaal toegestane stijging (macronorm) door het Rijk. Terwijl de vijf oppositiepartijen vinden dat door de verbeterde financiƫle situatie een verhoging met alleen het inflatiepercentage meer dan genoeg is. In de begrotingsbeschouwing leek er bij het CDA een opening te zijn. Een verlaging zou bespreekbaar zijn. Maar vorige week tijdens de begrotingsbehandeling hield het CDA, evenals D66 en Samenwerking, voet bij stuk.

Het voorstel van inVENtief, PP2, PvdA, SP en VVD werd verworpen met veertien tegen elf. Wethouder Ike Busser (Samenwerking) raadde het ook af. Hij noemde het onverstandig. "Verlaging van de ozb slaat een gat in de begroting dat de komende jaren door de cumulatie alleen maar groter wordt." Busser wees erop dat de lokale lasten voor de burgers komend jaar zelfs licht dalen. De hogere ozb en rioolheffing worden gecompenseerd door meevallers bij de afvalstoffenheffing.

PP2 en VVD pleitten voor de nullijn. "Het inflatiecijfer is echt het maximale", zei Ingeborg de Barbanson (VVD). "De macronorm is uit den boze." Richard de la Roy (PP2) wees erop dat de gemeente ieder jaar weer geld overhoudt. Henk Bisschops (PvdA) merkte op dat de situatie is veranderd sinds 2014. "Financieel staan we er nu beter voor." Arie Vullings (CDA): "We hebben in het coalitieakkoord de macronorm afgesproken. Deze raadsperiode is nog niet voorbij."