Schrijver Chris de Stoop te gast

venray | Op zondag 20 november om 11.00 is schrijver Chris de Stoop te gast bij Literair Café Venray in het Odapark aan de Merseloseweg 117.

In 1992 debuteert De Stoop met de bestseller Ze zijn zo lief, meneer. Na deze spraakmakende roman over een internationale bende vrouwenhandelaars, volgen er meer boeken en artikelen die sociale problemen en misstanden aan de kaak stellen. Zijn meest recente boek is Ex-reporter. Chris de Stoop is geboren op 4 januari 1958 op een boerderij in de Wase polder in Oost-Vlaanderen en studeert vanaf 1976 Germaanse filologie en Communicatiewetenschappen aan de universiteit in Leuven. Na zijn studies gaat hij in 1982 als reporter aan de slag bij Knack magazine. Journalistiek is volgens De Stoop een van de mooiste beroepen ter wereld, als het beoefend kan worden met integriteit, creativiteit en kwaliteit. Een selectie van zijn artikelen en een uitvoerig, kritisch verhaal over de evolutie van de journalistiek zijn de bouwstenen van het boek Ex-reporter dat in september 2016 is uitgegeven. In 1996 komt De Stoop met zijn volgende spraakmakende boek, Haal de was maar binnen, dat ook groot tumult in binnen- en buitenland oproept. Het is het relaas van zijn verblijf van meer dan een jaar in het milieu van illegalen in Europa.

De Stoop is opgegroeid in de polderstreek in het noorden van het Waasland en vestigt zich in 1999 in Doel. Zijn ervaringen bij de ontreddering en teloorgang van de dorpsgemeenschap in dit door havenuitbreidingen bedreigde polderdorp verwerkt hij in zijn boek De Bres (2000). In 2004 ontvangt De Stoop voor Zij kwamen uit het Oosten, het vervolg op zijn eerste boek, de Gouden Uil Publieksprijs. Hij is in 2008 genomineerd voor de AKO Literatuurprijs met Het complot van België. In 2015 komt Dit is mijn hof op de markt, dit boek is genomineerd voor de Jan Wolkers Prijs voor het beste natuurboek. De lezing van Chris de Stoop wordt ingeleid door Stan Verhaag en de muzikale omlijsting is in handen van de Eindhovense band Overzee. Overzee speelt hoofdzakelijk eigen werk, Nederlandstalige chansons en instrumentale nummers. Tijdens de pauze is Boekhandel Roojboek aanwezig voor de boekverkoop in de foyer en signeert Chris de Stoop zijn boeken.


Zonder bril gevaar voor verkeersveiligheid

venray | Meer dan de helft van de automobilisten is wel eens in een gevaarlijke verkeerssituatie terechtgekomen vanwege slecht of verminderd zicht.

Bij een op de tien verkeersdeelnemers kwam dit omdat zij hun bril of contactlenzen niet droegen. Nu veel forenzen door de start van de wintertijd weer dagelijks in het donker van en naar huis rijden is het onverantwoordelijk als automobilisten zonder hun noodzakelijke bril de weg op gaan, waarschuwen de opticiens Reggy van Voorthuysen en Kelly van Seggelen van Specsavers Venray.

Uit onderzoek van Specsavers blijkt dat een kwart van de brildragende automobilisten zonder bril of contactlenzen achter het stuur kruipt en daarmee bewust of onbewust gevaarlijke situaties voor zichzelf en andere weggebruikers riskeert. Bovendien lijkt het erop dat een aanzienlijk deel van de Nederlanders de wettelijk verplichte gezichtsscherpte voor verkeersdeelnemers niet navolgt.

Van Voorthuysen: "Automobilisten zijn verplicht om met beide ogen tenminste een scherpte te hebben van 5/10 (0,5). Is de gezichtssterkte minder, al bij -0,75, dan moeten zij dit corrigeren met een bril of lenzen. Doen zij dit niet dan riskeren ze niet alleen een ongeval, maar kunnen zij ook aansprakelijk zijn voor het in gevaar brengen van anderen." In samenwerking met de ANWB liet Specsavers consumenten op een testcircuit ervaren wat er gebeurt wanneer zij zonder bril achter het stuur kruipen. Uit deze testen komt onder meer naar voren dat er bij het niet dragen van een bril in verkeerssituaties nadrukkelijk sprake is van een verminderd reactievermogen.

Voor automobilisten die veel op de weg zitten, adviseert de opticiens om bovendien een speciale autobril te overwegen: "De speciale glazen die in vrijwel elk montuur kunnen worden geplaatst, verbeteren het contrast en neutraliseren vervelende schitteringen op het wegdek en koplampen van tegenliggers. De ervaring leert dat veel automobilisten hierdoor scherper zien en zich zekerder voelen achter het stuur. Iets dat de proefpersonen in de video ook aangeven." Specsavers en ANWB blijven zich de komende maanden hard maken voor beter zicht in het verkeer. Als onderdeel hiervan worden speciale voordelen geboden aan ANWB-leden. Voor meer informatie: www.specsavers.nl.


Voorlichting over diabetes

Venray | Diabetesvereniging Nederland Regio Limburg, werkgebied Venray/Venlo e.o. houdt op maandag 21 november een voorlichtingsavond met als onderwerp Diabetes en Zelfmanagement. Zelfmanagement is een veelgebruikte term in de diabeteszorg.

Wat verstaan we hieronder? Wat kan een mens met diabetes zelf managen en waarvoor heeft hij zorgverleners nodig? Word je beter van zelfmanagement en wat verandert er dan aan je diabetes? Hoe doe je wat nodig is voor je diabetes, terwijl je een 'gewoon' en prettig leven probeert te leiden? De avond duurt van 19.30 tot 21.30 uur en wordt gehouden in De Kemphaan in Venray. Spreker is Jan Maarten Tolk, kaderarts Diabetes bij Cohesie. Aanmelden voor 18 november bij Elly Keijsers via e-mail elly.keijsers@hetnet.nl of via telefoon (0478)512995.


Avond over brandgevaar

Oostrum | ZijActief Oostrum houdt op donderdag 24 november vanaf 20.00 uur de avond Brandblussen thuis! in D'n Oesterham in Oostrum. Brandweer Noord Limburg komt vertellen over brandveiligheid in en om de woning, er is genoeg ruimte om vragen te stellen en er worden nuttige tips gegeven.