Mees Janssen en Elyas Ghafour zijn trots op hun eigen evenementenbureau.
Mees Janssen en Elyas Ghafour zijn trots op hun eigen evenementenbureau. Foto: Lotte Kamphuis

"Bedrijf noodzakelijk"

Venray | Ze zijn nog minderjarig, maar bezitten wel al een eigen onderneming. Mees Janssen en Elyas Ghafour over het ontstaan en de toekomst van hun evenementenbureau Social Events.

Door Sven Poels

"Dat is een goede", antwoordt Mees Janssen (17) op de vraag waarom hij doet wat hij doet. "Veel mensen verklaren me een beetje voor gek. 'Je geeft een hele avond uitgaan op om alles te regelen', zeggen ze dan." Voor Mees en zijn kompaan Elyas Ghafour (17) voelt het op touw zetten van een evenement echter niet als een opoffering. "Je krijgt ons allebei nooit gelukkiger dan wanneer alles klopt en we zien dat mensen het naar hun zin hebben. Je ontvangt er zo ontzettend veel voor terug."

Mees en Elyas kennen elkaar van het Raayland College en het uitgaanscircuit in Venray. "We zijn allebei deejay. We draaien op kleine feestjes, onder andere bij jongerencentrum The B. Toen Jeremy Klaassen (programmeur bij The B, red.) ons benaderde met de vraag of we een concept wilden opzetten voor de jeugd, hadden we daar wel oren naar." Inmiddels zijn we bijna twee jaar verder en hebben de twee regelneven onder meer ook de organisatie van het Stuntfeest en het gala van het Raayland voor hun rekening genomen. "Er kwamen steeds meer evenementen bij, gericht op de uitgaansjeugd in Venray." Broodnodig, verzekert Mees. "Anders wordt Venray leeggetrokken door Horst."

Waar een gat in de markt is, kan die worden opgevuld. "Geregeld horen we: 'Als er hier wat te doen is, blijf ik in Venray'." En dus besloten Mees en Elyas om hun eigen evenementenbureau op te starten: Social Events. "De evenementen werden groter en een bedrijf werd noodzakelijk." Zelf iets opzetten bleek echter niet makkelijk voor de ondernemende tieners. "We zijn allebei nog geen achttien, dus moesten we naar de rechter in Roermond om vrijspraak te krijgen. Onze ouders waren erbij om een document te ondertekenen waarmee we in aanmerking kwamen voor handlichting (een meerderjarigheidsverklaring, red.)." Die kregen ze, waardoor ze vanaf augustus hun eigen feestjes mogen organiseren. "Erg bijzonder, horen we overal."

Morgen (vrijdag 18 november) vindt de eerste echte vuurdoop plaats. "Dan is ons eerste zelfstandige evenement", vertelt Mees trots. Het wordt meteen groots aangepakt: "We hebben de Evenementenhal afgehuurd en zijn gaan kijken naar grote artiesten. We hebben gekozen voor Moksi en The Galaxy, waar Arjen Lubach (bekend van het satirische televisieprogramma 'Zondag met Lubach' red.) deel van uitmaakt." De teller bij de kaartverkoop staat nu al op honderden. "Ik hoop op zo'n duizend man. We richten ons met name op jongeren vanaf zestien jaar, maar ik denk dat zo'n twintig procent ouder is dan achttien. Het wordt hoe dan ook een bijzondere avond."

Mees hoopt dat er nog vele van mogen volgen. "Mijn droom is om er mijn beroep van te maken. Bijvoorbeeld door alle gala's te regelen van middelbare scholen in de regio." Dat hij dat helemáál alleen gaat doen, is voor Mees ondenkbaar. "Elyas en ik doen alles samen. Hij regelt vaak de contacten met de artiesten, en ik houd me bezig met de techniek. Daar liggen onze kwaliteiten."