De schoolwoning  op de foto dateert van 1918.
De schoolwoning op de foto dateert van 1918. Oude foto

Schoolhuis Blitterswijck

Blitterswijck | Lange tijd werd het als een grote noodzaak, ja zelfs als een verplichting gezien, dat tenminste het hoofd van de school in het dorp zou wonen, waar hij onderwijs gaf.

Ook wilde het dorp andere leerkrachten graag aan zich binden door het beschikbaar stellen van een onderwijzerswoning.

Zo gebeurde het dat bij veel dorpsscholen een schoolwoning werd gebouwd.

Het eerste schoolgebouw met schoolwoning is in Blitterswijck gebouwd omstreeks 1820. Op 19 oktober 1820 gaf de raad van de gemeente Meerlo via een subsidiebesluit het groene licht voor nieuwbouw op de hoek Maasweg/Nieuwstraat, waar thans het jeugdgebouw staat.

Het eerste schoolhoofd was een zekere P. Wennekens.

De schoolwoning hier op de foto dateert van 1918. Op de voorgrond Antoon Rongen, hoofdonderwijzer van 1915-1946, geboren te Venray op 26 januari 1888 en overleden te Well op 12 september 1978.

Daarnaast zijn echtgenote Wilhelmina Slakhorst, geboren te Arnhem op 6 november 1888, overleden op 17 december 1947. Het wettelijk huwelijk vond in Venray plaats op 27 september 1915. Links het dienstmeisje van de familie Rongen-Slakhorst.

Foto: Gemeentearchief Venray Collectie Jan van der Putten. Kijk ook eens op www.rooynet.nl. Daar vindt u tal van oude foto's, films, documenten en geluidsfragmenten. Ook kunt u daar oude jaargangen van Peel en Maas en het Genealogisch Archief van de Gemeente Venray inzien.
Werkgroep RooyNet/Historisch Platform Venray