Raad keurt begroting goed

VENRAY | De begroting van 2017 is dinsdagavond vrijwel ongeschonden door de gemeenteraad gekomen. Vlak voor middernacht stemde alleen de SP tegen. De oppositiepartijen inVENtief, PP2 en VVD keurden de begroting weliswaar goed, maar ze wezen de verhoging van de ozb met 2,7 procent af.

Door Henk Willemssen

De motieregen viel deze keer reuze mee. Na een schorsing werden tegen 23.30 uur uiteindelijk vijftien moties en amendementen in stemming gebracht. Daarvan haalden er zeven de eindstreep, de andere acht werden verworpen. De voorstellen die het wel haalden, hadden nauwelijks invloed op de cijfers in de begroting.

Er was ditmaal meer eensgezindheid tussen de acht fracties. Vijf van de zeven aangenomen moties haalden een unanieme meerderheid. Zo komen er overal in de gemeente metingen van de luchtkwaliteit. Ook het voorstel om zo veel mogelijk geld aan te boren voor de monumenten en natuur op St. Anna werd door alle partijen gesteund. Evenals het stimuleren van initiatieven voor woonhofjes. De raads- en commissieleden krijgen nieuwe tablets en burgers krijgen een beloning als ze hun afval beter scheiden, door een korting op de afvalstoffenheffing. Er waren nog twee andere moties die op een ruime meerderheid konden rekenen. inVENtief en PP2 stelden voor het kerkbestuur te verzoeken de 'donkere' Grote Kerk te verlichten in de avonduren. Alleen de VVD stemde tegen. Het CDA kreeg de meeste partijen mee, met uitzondering van PvdA en VVD, om in Venray een infobeurs voor arbeidsmigranten te houden.

Om 17.00 uur startte de begrotingsbehandeling. Het debat was opgedeeld in vier thema's. Twee zouden voor de pauze van 19.00 uur aan bod komen en twee erna. Het schema liep al direct ruim drie kwartier vertraging op omdat eerst nog vragen van de SP over GlaswebVenray aan bod kwamen. Daardoor kon voor de pauze slechts een onderdeel worden afgehandeld. Na de herstart om 19.30 uur liep het erg lang uit. Voor het thema 'wonen' was een uur uitgetrokken. De discussies over het centrum, St. Anna en arbeidsmigranten duurde ruim twee uur. Het derde thema zou volgens de planning om 19.30 uur van start gaan. Het werd pas 21.38 uur. Maar vanaf toen ging het vlot. De verloren tijd werd weer grotendeels ingehaald. De grote schorsing om alle ingediende moties te bespreken duurde slechts 25 minuten.