Afbeelding

Belangrijkste boek van Mark

Venray | Elke maand vraagt de bibliotheek in Venray een (on)bekende inwoner om zijn/haar belangrijkste boek te introduceren. Dit in het kader van 2016 jaar van het boek.

Voor Mark Schapendonk, voorzitter Alzheimer Noord-Limburg en voorzitter Venray Dementievriendelijk, is het belangrijkste boek Een kleine geschiedenis van bijna Alles van Bill Bryson.

"Een aantal jaren geleden was ik in het Yellowstone Park in de VS. Je ervaart nergens zo sterk dat we op een aardbol leven, gevuld met een kokende massa en omhuld door slechts een dunne korst die wij aarde noemen. Yellowstone blijkt een (nog) gedoofde krater te zijn van vele kilometers breed. Het restant van een mega eruptie die de aarde voor lange tijd verduisterde, het klimaat en mogelijk de baan van de aarde heeft doen veranderen", legt Mark Schapendonk uit.

In zijn boek Een kleine geschiedenis van bijna Alles beschrijft Bryson dit fenomeen op zo'n aansprekende en wetenschappelijke verantwoorde manier dat het lijkt alsof het gisteren gebeurde. Hij maakt het onvoorstelbare voorstelbaar. Dat doet hij met het ontstaan van het heelal, het ontstaan van leven, en het onbegrijpelijke toeval dat de mens bestaat. Het grootse van de natuur brengt Bryson terug tot menselijke proporties.

Mark Schapendonk: "Een kleine geschiedenis van bijna alles doet mij ook denken aan een lezing van Wubbo Ockels. Hij toonde daarbij foto's van de aarde genomen vanuit de ruimte. Dezelfde aarde en hetzelfde heelal als waar Bryson over schrijft. En eigenlijk met eenzelfde achterliggende boodschap, namelijk dat onze aarde, ons leven, ons ecosysteem groot(s) lijkt maar in wezen klein en kwetsbaar is."

Aandacht voor mensen met dementie lijkt op dit punt wellicht een vreemde gedachtesprong, maar voor Mark Schapendonk ligt het in het verlengde van de aandacht en zorg voor het kwetsbare.

Mensen met dementie en hun mantelzorgers verkeren vaak in een kwetsbare positie.

Mark Schapendonk: "Zij verdienen oprechte aandacht en steun. Al was het maar om ze niet meer kwetsbaar te maken dan dat de ziekte al doet. Mensen met dementie zijn mensen zoals jij en ik, alleen reageren ze soms anders. Zij hebben talenten en kunnen, zeker in de eerste jaren van het ziekteproces, vaak veel meer dan we denken. Als we ons de moeite getroosten om het onbegrijpelijke van dementie (een beetje) te begrijpen, en daarmee ook de mens met dementie een beetje te begrijpen, dan wordt het voorstelbaar dat mensen met dementie (langer) mee kunnen blijven doen in onze samenleving."