Afbeelding
Foto: Ron Koenen

Nieuw raam voor Grote Kerk

Venray | Voorbijgangers van de Grote Kerk in Venray zal het zijn opgevallen dat het raam aan de noordzijde van de toren al enige tijd schuilgaat achter een groot zeil.

Na de verwoesting van de kerk in oktober 1944 werd de wederopbouw voortvarend opgepakt met de toen beschikbare middelen en materialen. Kerstmis 1948 kon weer in de Grote Kerk gevierd worden.

De toren was nog niet herbouwd; lang niet alle beelden waren terug van de restaurateur en de vensters waren gedicht met noodglas. Zeven ramen op het priesterkoor werden tussen 1958 en 1962 door kunstenaar Daan Wilschut voorzien van nieuw, non-figuratief, glas in lood.

In 2011 werd aan de oostzijde van de zuidbeuk een nieuw glas in lood raam, waarop afgebeeld St. Petrus geketend aan banden geplaatst, ontworpen door Dieter Hartmann. Ter gelegenheid van 70 jaar bevrijding werd in 2014 aan de westzijde van deze zuidbeuk het Wederopbouw raam, ontworpen door Susanne Ludwig, ingezet.

Nu wordt er gewerkt de restauratie van het maaswerk en vervanging van het noodglas van het raam aan de westzijde van de noordbeuk. Directe aanleiding om te onderzoeken of een nieuw raam in de Grote Kerk mogelijk zou zijn, was de schenking van een gebrandschilderd paneel uit de 17e eeuw, voorstellende St. Elisabeth van Thüringen, mits dit onderdeel zou worden van een nieuw raam in de kerk.

De ontwerpster van het Wederopbouwraam, Susanne Ludwig, is erin geslaagd om een ontwerp te maken waarin rondom het antieke paneel, het levensverhaal van St. Elisabeth verteld wordt. Tot op de dag van vandaag zijn mensen en charitatieve instellingen, net als Elisabeth aan het begin van de 13e eeuw, bezig met de zorg voor de arme en zieke medemens.

Door het verwerken van een aantal hedendaagse logo's in het ontwerp wordt ook aan deze organisaties (zoals de voedselbank, kruisverenigingen, het hospice) een eerbetoon gebracht. Met de plaatsing van dit raam wordt er opnieuw een gedeelte van de 'Kathedraal van de Peel' duurzaam en toekomstbestendig hersteld.

De onthulling en inzegening van het nieuwe St. Elisabethraam vindt plaats op zondag 20 november. Aansluitend, mede vanwege het feest van St. Cecilia, is er een extra feestelijke hoogmis om 9.30 uur. Mgr. E. de Jong, hulpbisschop van Roermond, is daarbij aanwezig.

Foto: Een deel van het antieke paneel uit de 17e eeuw.