Deze groep judoka's en begeleiders gaat in december naar Japan.
Deze groep judoka's en begeleiders gaat in december naar Japan. Foto: Dennis Velders

"Dit is een hele eer"

Venray | Het is eigenlijk de omgekeerde wereld. Een Nederlandse coach die judotrainers in Japan, de bakermat van deze vechtsport, les gaat geven. Toch gaat Venraynaar Rudi Verhagen voor deze missie van 9 tot en met 24 december naar het land van de rijzende zon. "Dit is een hele eer."

Door Henk Lammen

Al vijf keer eerder ging Verhagen van het gelijknamige sportinstituut in Venray naar Japan. Om kennis uit te wisselen, contacten te leggen en ervaring op te doen met de beleving van de judosport in een land waar judo meer is dan een sportbeoefening. "Het is een manier van leven", zegt Verhagen (50) over de sportbeleving in het land dat ontelbare wereld- en Olympische kampioenen voortbracht. In 2008 reisde Verhagen voor het eerst naar Japan. Samen met judoleraar Eddie van de Pol. Een droom kwam uit voor de Venrayse judodocent.

Hij legde er meteen de eerste contacten. "Met Susumu Takahashi, in Japan een autoriteit binnen de judowereld. Ik ben toen twee dagen te gast geweest op de universiteit in Otta waar hij les geeft. Dat was meteen een geweldige ervaring." Twee jaar later keerde hij terug, in gezelschap van twee begeleiders en vier judoka's, van wie twee g-judoka's. "Dat wekte alom verbazing, dat we met g-judoka's kwamen. Het was voor de Japanners iets heel nieuws, maar we werden wel meteen opgenomen binnen de judofamilie. Dat was zo mooi. Het gaf een vreemd, maar tevens fijn gevoel."

Hij ging nog drie keer terug naar Japan. En kreeg aan het begin van dit jaar een nieuwe, eervolle uitnodiging tijdens een Japanse trainingsstage in Nieuwegein. "Vertegenwoordigers van de Japanse judobond wilden met ons praten. Ze vroegen ons of we in Japan judoleraren les wilden geven hoe wij hier in Nederland omgaan met g-judoka's. Ze hebben daar totaal geen ervaring hoe je judoka's met een beperking les geeft, handvatten aan kunt reiken om de sport te beoefenen. Het is een hele eer, maar tevens ook een grote uitdaging. In Japan is judo 'A way of life'. Daar is judo onderdeel van de lesstof op scholen. Voor mensen met een beperking ligt dat anders. Die krijgen binnen het speciaal onderwijs nog wel een uurtje judo, maar niet gericht. En niet door mensen die weten hoe ze met g-judoka's om moeten gaan. De uitdaging voor ons is om daar mensen op te leiden. Maar wel op mijn manier. Ik zal mijn kennis overdragen op de wijze zoals ook in Nederland les geef. 'Dit ben ik', ik ga er beslist geen toneelstukje opvoeren."

Met een groep van 22 mensen, (g-)judoka's en begeleiders vertrekt Verhagen op 9 december naar Japan. Iets meer dan twee weken later is de terugreis gepland. Op het programma staat een bezoek aan de universiteit in Otta, maar ook aan de hoofdstad Tokio. Daar gaat Verhagen vijf dagen les geven aan judoleraren. "Naast een presentatie met een stukje theorie en tips hoe te trainen en om te gaan met g-judoka's is het vooral werken in de praktijk. De docenten laten ervaren wat judoka's met een beperking wel en niet kunnen. En hoe ze daarmee om moeten gaan."

Als afsluiting van de reis gaat het hele gezelschap een bezoek brengen aan Sea Disney. "Een mooie verrassing toch", geeft hij zelf al lachend het antwoord op de aankondiging van het toetje.