Doldwaze en komische situaties in de nieuwe klucht van Crescendo.
Doldwaze en komische situaties in de nieuwe klucht van Crescendo. Foto: Henk Lammen

Crescendo: Madre Mia

Ysselsteyn | Toneelvereniging Crescendo uit Ysselsteyn brengt op de vrijdagen 18 en 25 en zondag 27 november de klucht Madre Mia in De Smelehof In Ysselsteyn. Crescendo staat sinds de opening van het nieuwe toneelseizoen onder leiding van regisseur Anita Rongen-Derks uit America.

Door Henk Lammen

Judith Gevers-Philipsen, bestuurslid pr, penningmeester en speler bij Crescendo, steekt de loftrompet over de nieuwe regisseur. "Ze is zo bevlogen in haar aanwijzingen. Zelf vraagt ze wel eens of we niet gek van haar worden. Maar dan doet ze weer iets voor, dan zie je een brok aan toneelervaring. We zijn ontzettend blij met haar." Juist op dat moment gaat het repetitielokaal van Crescendo in gemeenschapshuis De Smelehof open en treedt de nieuwste aanwinst uit America binnen. Blozen is niet meteen het juiste woord, maar ze reageert wel gestreeld door de vleiende woorden. Het liefst verandert ze meteen van onderwerp, toneel spelen is haar passie, waarin ze haar hele ziel en zaligheid legt. Eerder dit jaar legde zij de regiecursus van het LFA met goed gevolg af, Crescendo is haar eerste klus als regisseur. Over haar aanpak is ze duidelijk. "In dertig jaar toneel heb ik meer dan twintig regisseurs meegemaakt. Van iedereen pik je het beste eruit. Uiteindelijk moeten de spelers op het toneel het doen. Laten zien wat ze kunnen, dan komt het goed. Tijdens een voorstelling is het hun ding en ben ik slechts toeschouwer."

Na vorig jaar drie hilarische uitvoeringen van Extra Hulp op de Eerste Hulp te hebben opgevoerd, brengen zij dit jaar de klucht Madre Mia op de planken. Madre Mia gaat over de familie Coppus uit Ysselsteyn die de zomervakantie niet in Limburg maar in een klein pensionnetje in Spanje wil doorbrengen. Dit is voor de familie een nog grotere uitdaging dan verwacht. Om te beginnen blijkt dat zoon Ron hetzelfde hotelletje heeft geboekt als Suzan, zijn ex-vriendinnetje. Dit tot grote ergernis van Suzans moeder, die ook opduikt. Het blijkt duidelijk niet te klikken tussen de twee families. Alle gezinsleden belanden, mede door de aanwezigheid van de Duitse gast Fritz Grötz, in de meest hilarische toestanden. Tot overmaat van ramp doet grootmoeder er ook nog een schepje bovenop! Tijdens de repetitie zijn de heren en dames van Crescendo zichtbaar nerveus. Luid en met duidelijke aanwijzingen probeert regisseur Anita iedereen op hun gemak te stellen. Dan begint het te lopen en leven alle spelers zich in hun rol. "Wat de mensen kunnen verwachten?, herhaalt Judith de vraag. "Het is de bedoeling dat er gelachen wordt. Dat doen wij al genoeg tijdens de repetities. Hopelijk kunnen de bezoekers dat ook, er zijn in ieder geval genoeg doldwaze situaties. Saai wordt het in ieder geval niet." Opvallend tussen de acht dames en drie heren die het toneelstuk opvoeren, zijn de jonge spelers. Crescendo sloeg enkele jaren geleden een nieuwe weg in en begon met een eigen jeugdafdeling. Judith: "Daar plukken we nu de vruchten van. Het blijft altijd moeilijk om nieuwe leden te werven, vooral mannen en jongere mensen. Drie leden van het jeugdtoneel zijn nu overgestapt naar de senioren en doen ook mee tijdens de voorstelling. Daar zijn we ontzettend trots op."

De voorstellingen beginnen om 20.00 uur. Kaartjes (10 euro p.p.) zijn verkrijgbaar via www.crescendoysselsteyn.nl.