Afbeelding

Vluchtelingen welkom in Venray

Venray | Ook in Venray neemt het aantal vluchtelingen met een verblijfsstatus toe. Venray herbergt momenteel al meer dan 200 zogeheten statushouders. In deze rubriek vertellen een aantal nieuwe inwoners van Venray en omgeving,vluchtelingen, hun verhaal. Ook komen medewerkers van organisaties die zich inzetten voor deze vluchtelingen in Peel en Maas aan het woord.

De rubriek wordt verzorgd door leden van de werkgroep Vluchtelingen welkom in Venray. Voor meer informatie: werkgroep@vluchtelingenwelkomvenray.nl.

Mohammad (27 jaar) komt uit Damascus, waar hij een academische opleiding heeft gevolgd. Hij verliet Syrië uit angst voor het Assad-regime dat eerder al zijn neef had vermoord. Zijn ouders drongen eropaan dat hij zou vluchten. Via Egypte en Italië bereikte hij Nederland in september 2014. In Baexem ontving hij in februari 2015 zijn verblijfsvergunning. In september 2015 kwam hij naar Venray. Vanaf zijn komst in Venray is hij zes maanden begeleid door Jordi Janssen van Welkom op weg (WOW). WOW helpt statushouders op weg binnen de Nederlandse samenleving. Jordi, die in Wanssum woont, studeert aan de Hogeschool Arnhem/Nijmegen (HAN). In het derde jaar begeleidde hij als stagiaire statushouders in Venray, Bergen en Gennep. Mohammad was zijn eerste cliënt. "Tijdens de eerste afspraak vertelde Mohammad mij dat hij binnen een jaar vlot Nederlands zou spreken. We spraken toen alleen Engels en nu spreken we alleen Nederlands", aldus Jordi. "Ik kreeg twee weken de kans om mijn huis in te richten, zocht vooral op internet naar tweede hands spullen. Door Jordi werd ik daarna geholpen een weg te vinden in allerlei praktische regelingen zoals huur, verzekeringen, gas water en licht. Het begin was moeilijk maar ik moest", vertelt Mohammad. Hij nam na de wekelijkse besprekingen altijd alle brieven mee, bevestigingen, rekeningen, etc. "Ik kon niet alles begrijpen, zeker die officiële taal niet. Jordi hielp mij om mezelf te helpen, nu handel ik alle post zelf af. In Syrië was het vroeger veel eenvoudiger. Je had één bedrijf voor water, één voor elektriciteit etc. en daar ging je heen als er iets was." Jordi geeft aan dat hij voor Mohammad niet veel hoefde te doen, maar dat hij ook mensen hielp met een lagere opleiding, die geen Engels spraken en het heel moeilijk hadden. " Als er dan geen tolk bij is communiceren we met handen en voeten en plaatjes. Als ik mensen vanwege hun problemen niet kan helpen, verwijs ik hen in eerste instantie naar de huisarts of naar Synthese." Mohammad doet nu vrijwilligerswerk in wijkcentrum 't Schöpke in Veltum. "Per 1 november ga ik als beroepskracht werken bij Welkom op weg, nieuwe vluchtelingen begeleiden." Jordi heeft achttien leefeenheden begeleid en is aan zijn laatste jaar op de HAN begonnen.