Forse afname bezoek centrum

VENRAY | Binnen zes jaar tijd trekt het winkelcentrum van Venray bijna een kwart minder publiek. Van het hoogtepunt van 55.000 bezoekers per week in 2009 naar nog slechts 42.300 in 2015. Het college verwacht dat het bezoekersaantal de komende jaren stabiliseert rond 40.000.

De daling van 23 procent tussen 2009 en 2015 is aanzienlijk. Het verklaart ook de enorme leegstand die in de afgelopen jaren in de winkelstraten is ontstaan. Toch is Venray geen uitzondering. Een onderzoek naar 57 binnensteden toont aan dat 70 procent te kampen heeft met een afnemende aantrekkingskracht. Al zijn de gemiddelde dalingen wat minder fors dan in Venray.

Met het opstellen van een nieuwe centrumvisie hoopt het college het tij te keren. Meer dan ooit tevoren zijn alle betrokken partijen met elkaar in gesprek geraakt. Pandeigenaren kunnen niet meer halsstarrig vasthouden aan hoge huurprijzen en de huidige bestemming van hun vastgoed. Bij iedereen is de noodzaak doorgedrongen dat rigoureuze maatregelen nodig zijn om uit het dal te komen. Het uitgedijde winkelcentrum moet weer terug naar een concentratie rondom de Grotestraat en de Schoolstraat. Daarnaast moeten de ondernemers meer samenwerken bij promotie.