Wisselvallig Venray mist scherpte voor het doel

Venray-ZSV 0-2 (0-1).

Doelpunten: 20. Davy Althuizen 0-1; 71. Redouan Aitsarou 0-2. Scheidsrechter: Dragstra (Heerlen). Toeschouwers: 350. Gele kaart: Mathieu van de Mortel en Dirk Verlijsdonk (ZSV).

SV Venray: Strumpen; Van Dijck, Van Mil (46. Tastan), Gielens en Van der Waerden; Peeters, Pelzer en Egelmeers; Deenen, Shala en Kleuskens (68. Litjens).

Door Henk Willemssen

VENRAY | Het wisselvallige Venray heeft de derbywinst op SSS'18 geen goed vervolg gegeven in de eerste klasse D. Zaterdagavond gingen de rood-witten thuis met 0-2 onderuit tegen ZSV. De tegenstander uit Zeilberg toonde zich effectiever dan de thuisploeg.

De jarige trainer Stef Sijbers kreeg dus geen cadeau in de vorm van drie punten. Hij moest zijn ploeg op een plaats wijzigen. Joy Koenen was geschorst nadat hij tegen SSS'18 zijn vierde gele kaart ontving. De nog niet geheel fitte Angelo van Mil keerde terug in de basis. De captain maakte slechts een helft vol.

De andere tien spelers stonden op dezelfde plek als een week eerder in Overloon. De Venraynaren begonnen vol goede moed aan de ontmoeting met runner-up ZSV. Na vijf minuten profiteerde Wesley Deenen bijna van een foutieve afspeelpass in de Zeilbergse defensie. De paal stond de treffer van de rechterspits in de weg.

Even later werd een doelpunt van de bezoekers vanwege buitenspel afgekeurd. Arbiter Dragstra honoreerde het vlagsignaal van zijn Venrayse assistent Bas Vollenberg. De Zeilbergers protesteerden hevig omdat de bal afkomstig was van een Venrayse verdediger waardoor Davy Althuizen in vrije positie kon scoren.

Venray bleef via de vleugels de aanval zoeken. Op rechts was Wesley Deenen zijn bewaker Mathieu van de Mortel herhaaldelijk te snel af. Maar de voorzetten van de rechterspits waren vaak niet op maat waardoor doelgevaar uitbleef. "Terwijl Wesley juist zo'n goede voorzet heeft", zei Stef Sijbers. "Vanavond kwam het er helaas niet uit."

Linksbuiten Ron Kleuskens trof het zijnet na een mooie aanval. Armend Shala had het lastig in de spits. Het Venrayse talent was ijverig maar hij speelde een ongelukkig duel. Na twintig minuten brak Maarten Kuunders door over rechts. Uit zijn voorzet scoorde Davy Althuizen nu wel de openingstreffer: 0-1. De Venrayse defensie zag er even niet goed uit. Vrije trappen van net buiten de zestien zijn een gevaarlijk wapen bij ZSV. Rick Wiersema mocht een keer aanleggen vanaf twintig meter maar met een prachtige save sloeg doelman Jordy Strumpen de bal tot corner.

Ron Kleuskens brak op snelheid door over links. Hij probeerde net als een week eerder tegen SSS'18 te scoren, maar de bal vloog hoog over het doel. Terwijl hij de bal ook beter had kunnen afleggen naar een medespeler. Na de theepauze keerde Angelo van Mil niet meer terug. Zijn vervanger Burak Tastan, handig aan de bal, liet op het middenveld een goede indruk na. Jarno Peeters zakte een linie en ging centraal achterin spelen. Venray bleef in het offensief maar echt gevaar ontstond er nauwelijks voor het Zeilbergse doel. Halverwege de tweede helft lost Dani Litjens Ron Kleuskens af. Een paar minuten later leden de Venraynaren aanvallend balverlies. ZSV brak razendsnel uit via Thijs Meulendijks die Rebouan Aitsarou voor het doel vond: 0-2. Sijbers: "Op zo'n moment moeten we arlerter zijn. De counter is een sterk wapen van ZSV. We stappen te snel in, terwijl we de aanval moeten zien op te houden." Daarmee was de Limburgs-Brabantse derby beslist. Venray slaagde er in de slotfase niet meer in de vijandige afweer te ontrafelen. De beste kansen waren op het eind nog voor de bezoekers.

Ondanks het teleurstellende verlies was Sijbers niet ontevreden over het vertoonde spel. "Qua opzet speelden we helemaal niet slecht. Ik had ook lang niet het idee dat we hier zouden verliezen", zei de jarige trainer. Aanvallend miste Venray scherpte. "Armend speelt momenteel niet lekker. Juist dan moet hij proberen makkelijk te spelen. En niet telkens proberen de moeilijke oplossing te zoeken. Maar ja, die jongen wil zich heel graag bewijzen." Venray slaagt er maar niet in om twee keer op rij te winnen. "Dat was vorig seizoen ook al zo. Alleen op het einde lukte het toen. Dit is een jonge ploeg die nogal wisselvallig is. Vandaag had er voor ons meer ingezeten. Het ontbrak telkens net aan de laatste stap voor het doel. We missen duidelijk een killer", aldus Sijbers.