SVOC'er Bram Tacken (10) wordt fel belaagd door Egzon Grguri (links) en Willem Karman van BVV'27.
SVOC'er Bram Tacken (10) wordt fel belaagd door Egzon Grguri (links) en Willem Karman van BVV'27. Foto: Lotte Kamphuis

Strijdend BVV'27 vloert SVOC

SVOC'01-BVV'27 2-3 (1-2).

Doelpunten: 23. Danny Houwen 1-0; 39. Roel Verkoijen 1-1; 41. Joey Gelden 1-2; 51. Egzon Grguri 1-3; 72. Danny Houwen 2-3. Scheidsrechter: Candel (Eijsden). Toeschouwers: 100. Gele kaart: Marthijn Coppers (SVOC'01), Egzon Grguri en Jannes Gooren (BVV'27).

SVOC'01: Nick Classens; Marcelis, Coppers, Jenneskens en Gommans; Koen Classens, Tacken en Wismans (46. Peeters); Rob Houwen, Danny Houwen en Loonen (46. Kersten).

BVV'27: Engels; Jens Arts, Thiesen, Wijnhoven en Janssen; Gooren, Karman (46. Smeets) en Sil Arts; Gelden (80. Lucassen), Verkoijen en Grguri.

Door Henk Willemssen

OIRLO | In een echte voetbalderby klopte BVV'27 de nummer twee SVOC'01 in eigen huis met 2-3 in de vijfde klasse G. Vlak voor rust bogen de Blitterswijckers binnen twee minuten de 1-0 achterstand om in een 1-2 voorsprong. In de enerverende tweede helft laaide de strijd op. Uiteindelijk sleepte BVV'27 de zwaarbevochten winst uit het vuur.

De koude herfstwind blies zondag op sportpark De Heesakker van doel tot doel. Met de wind mee was SVOC'01 in de openingsfase voor het eerst gevaarlijk, maar Rob Houwen mikte over het doel. BVV'27 werd dreigend via Jannes Gooren en Egzon Grguri. Halverwege de eerste helft viel de openingstreffer. SVOC-topschutter Rob Houwen brak door over rechts. Goalie Davey Engels kon zijn schot half keren waarna Danny Houwen attent reageerde: 1-0. Dat doelpunt gaf de tricolores vleugels. De Blitterswijckers gingen door een lastige fase maar bleven overeind door enkele kordate reddingen van Davey Engels. Danny Houwen had de 2-0 op zijn schoen, maar hij knalde hoog over. Vlak voor rust kantelde ineens de wedstrijd. Geheel tegen de verhouding in haalde Roel Verkoijen, op aangeven van Willem Karman, fraai uit voor de 1-1. Twee minuten later stond Karman ook aan de basis van de 1-2. Vanaf de rand van de zestien vond Joey Gelden de verre hoek.

SVOC-trainer Toon Bongers was ontevreden over zijn ploeg. Tijdens de pauze paste hij een dubbele wissel toe. "Voor de 1-1 hadden we al met 3-0 voor moeten staan. Wij waren veel te slordig. Dat we hier verloren hebben, dat is onze eigen schuld."

Een tegenvaller voor BVV'27 was dat Willem Karman tijdens de theepauze snel naar zijn werk moest. De Blitterswijckers gingen na de pauze fel de strijd aan. Jannes Gooren tikte net buiten de zestien de bal uit een vrije trap naar Egzon Grguri die hard uithaalde. In de SVOC-muur werd de bal van richting veranderd en doelman Nick Classens, vervanger van de geblesseerde Mikey Ellery, was kansloos: 1-3. De ingevallen Sjimmie Smeets had de derby voortijdig kunnen beslissen, maar hij miste tweemaal in kansrijke positie. De thuisploeg nam meer risico's en aanvoerder Marthijn Coppers verliet zijn defensie. Met een schitterende knal vanaf 25 meter scoorde Danny Houwen de aansluitingstreffer: 2-3.

Met nog twintig minuten op de klok drukten de tricolores door en de Blitterswijckers kwamen onder zware druk te staan. Trainer Jef Vels bleef hameren op een goede organisatie. De geel-zwarte defensie wankelde maar hield stand. De gemoederen liepen soms hoog op. Marthijn Coppers en Jannes Gooren kregen het met elkaar aan de stok. Arbiter Candel trok geel voor beiden. Naar het einde toe luwde het stormachtige offensief. De SVOC'ers hadden veel kracht gebruikt. "Na de 2-3 hebben we vol gas gegeven. De beleving was er ineens weer", zei trainer Bongers.

In de slotfase kreeg Sjimmie Smeets nog een vrije kans, op aangeven van invaller Jimmy Lucassen. Maar de bal verdween langs het doel. "Qua discipline, omgaan met druk en organisatie hebben we het heel goed gedaan", complimenteerde Jef Vels. "Daar ben ik trots op. Maar het missen van zo veel kansen breekt ons nog op. Met een echte spits erbij hadden we een topteam."