Bedragen opknappen dorps- en wijkhuizen niet openbaar

VENRAY | De lijst met investeringsbedragen voor het opknappen van alle gemeenschapsaccommodaties in de gemeente Venray wordt niet openbaar. Alleen het totaalbedrag van 3,2 miljoen euro is bekend. Het voorstel van D66 om alle bedragen openbaar te maken kreeg vorige week in de raadsvergadering alleen steun van inVENtief, PvdA en SP.

Door Henk Willemssen

De andere partijen (CDA, PP2, Samenwerking en VVD) waren tegen waardoor het voorstel met negen tegen zeventien stemmen werd verworpen.

Vanaf 1 januari 2018 moeten alle dorps- en wijkhuizen op eigen benen staan. Met de actie 'schoon door de poort' zorgt de gemeente ervoor dat de accommodaties zijn opgeknapt. De gemeente betaalt twee derde deel van de investering. De renovaties zullen nog jaren doorlopen tot ver na 2018. Maar dit betekent niet ook de gemeentelijke subsidies zo lang blijven bestaan. Over ruim een jaar wordt de geldkraan dichtgedraaid en moeten de besturen zelf de exploitatie zien rond te krijgen.

Esther Hoppenreijs (D66) pleitte voor een eerlijke verdeling tussen de dorpen en wijken. Zij meende dat de waarderingsmatrix daarvoor onvoldoende is. D66 diende een voorstel in om het vertrouwelijke financiƫle overzicht openbaar te maken. "Want het is nu een keurslijf", meent Hoppenreijs. "We moeten voorkomen dat voortvarende plannen in het begin de grote bedragen opeisen, terwijl er aan het einde van de rit geen geld meer is. Waardoor accommodaties, die nog niet zo ver zijn, de boot gaan missen. We vinden dat het transparant moet."

D66 kreeg steun van inVENtief, PvdA en SP. De SP is als enige partij sowieso tegen het plan 'schoon door de poort'. Omdat de gebouwen nogal verschillen in gebruik, bouwkundige staat en ouderdom. Bovendien maakt het volgens de SP een groot verschil of een accommodatie in een dorp of in een wijk staat.

Joep Gielens (SP) haalde als voorbeeld De Oesterham in Oostrum en 't Stekske in Landweert aan. De Oesterham vaart wel bij een bloeiend verenigingsleven en een grote sociale cohesie. Dit in tegenstelling tot 't Stekske. "We kunnen niet alle accommodaties over een kam scheren. De verschillen zijn enorm", zei Gielens. "Voor 't Stekske is het veel moeilijker een hoge score te behalen. Het is daardoor een oneerlijk systeem."

Henk Bisschops (PvdA) zette zijn vraagtekens bij de objectiviteit van de matrix. Ook hij wees op de grote verschillen tussen dorpen en wijken. Wijkgebouwen vinden minder makkelijk vrijwilligers en het is lastiger de exploitatie rond te krijgen. Bisschops meende dat de besturen onderling toch al op de hoogte zijn van elkaars plannen. "Die weten meer dan wij denken."

Toch zagen de andere vier partijen openbaarheid niet zitten. "Ieder project is anders en als de bedragen bekend zijn, dan kan er een nare discussie ontstaan", meende Ingeborg de Barbanson (VVD). "We moeten voorkomen dat het ontaardt in een strijd en een centenkwestie."

Theo Francken (PP2) vond het niet handig als de bedragen op straat zouden liggen. "Vanwege aannemers die willen inschrijven." Erik Vullings (CDA) vreesde dat er naar de bedragen toegerekend zou worden.

Wethouder Lucien Peeters (CDA) ontraadde daarom het D66-voorstel. Peeters wees erop dat er momenteel een goede verstandhouding tussen de besturen van de dorps- en wijkgebouwen. "We scheren niet alle accommodaties over een kam. Er komt maatwerk. Dat passend is bij ieder dorp of wijk."

Er is gerekend op een totale investering van 4,8 miljoen euro, waarvan 3,5 miljoen euro voor rekening komt van de gemeente. Dit is 3,2 miljoen (twee derde deel) plus 10 procent voor ambtelijke begeleiding. De acommodaties moeten zelf een derde van de investering ophoesten. In de lijst zitten niet alle dorpen in. Zo renoveren Blitterswijck en Vredepeel hun gemeenschapshuis met behulp van een zelfsturingplan. Deze bedragen zijn apart in de begroting opgenomen. Evenals een groot deel voor De Zandhoek in Wanssum. Leunen en Brukske komen eveneens niet in de lijst voor. Beide hebben hun nieuwe multifunctioneel centrum al in gebruik genomen.