Uitstel onderwijsdebat

VENRAY | Na drie schorsingen en ruim anderhalf uur vergaderen kwam er dinsdagavond een abrupt einde aan het rommelige debat over onderwijshuisvesting. Op voorstel van CDA-fractieleider Toon Loonen werd het heikele agendapunt doorgeschoven naar de raadsvergadering van 20 december.

Door Henk Willemssen

Het CDA kreeg steun van de coalitiepartijen Samenwerking en - met enige tegenzin - ook van D66. De vijf oppositiepartijen wilden niets van uitstel weten, maar met 11 tegen 15 stemmen moesten zij het onderspit delven.

Wethouder Martijn van der Putten (D66) krijgt nu extra tijd om beter inzicht te geven in de budgetten voor onderwijshuisvesting. Voor veel partijen is het onduidelijk en ontbreekt het overzicht. Terwijl Van der Putten juist dacht dat hij met zijn nota duidelijkheid had verschaft. Dat bleek niet zo te zijn. "We vragen al anderhalf jaar om helderheid. Het is een gebed zonder einde", verzuchtte Anne Thielen (CDA). "We willen precies weten hoe het zit met alle budgetten en de afspraken uit het verleden."

De raad kreeg ook een overzicht van alle scholen, het aantal klaslokalen en de leegstand. Koploper is de nieuwe school De Krokodaris in Brukske. Hier staan – volgens het overzicht - zeven van de twintig lokalen leeg. Martijn van der Putten meldde dat het aantal van twintig niet klopt. "Ik ben bij de opening geweest. Zo groot is die school helemaal niet." De wethouder deed zelf navraag bij schoolbestuur SPOV. Ook over de leegstand. Hij kon dinsdagavond alleen melden dat De Krokodaris dertien lokalen telt. "De leegstand schijnt veel minder te zijn. Ik doe nog navraag en laat het nog voor de begrotingsbehandeling weten."

Theo Francken (PP2) reageerde verbaasd: "Dit is uw eigen informatie. Als die niet betrouwbaar is, kunnen we er beter mee ophouden…" Ook Martin Leenders (Samenwerking) was verrast. Hij is voorzitter van de commissie Leven waarin onlangs het onderwerp al op de agenda stond. "Toen is er niets van gezegd dat de cijfers niet kloppen." Tino Zandbergen (inVENtief) hield al direct een pleidooi dat de wethouder zijn huiswerk beter moest doen. "Nu kloppen de aantallen weer niet. Het rammelt van alle kanten. De wethouder heeft geen visie en dossierkennis en mist inlevend vermogen." Op de vraag van de SP of inVENtief met een motie van wantrouwen komt, reageerde Zandbergen afwijzend. "Het is een sterk middel. En ik weet dat er geen meerderheid voor zal zijn. Ik hoop maar dat de wethouder zijn leven betert."