Afbeelding
Foto:

Werkgroep Keep it Clean Day in de bloemen

Vijf jaar geleden pakte een groep oud-medewerkers van de gemeente Venray de werkhandschoen op en begon enthousiast aan de organisatie van de eerste Keep it Clean Day in Venray. En nog steeds zorgen de voormalige ambtenaren ervoor dat elk jaar zo'n 1500 schoolkinderen en tientallen volwassenen een dag zwerfafval opruimen in de openbare ruimte. Daarom werden ze vrijdag 28 oktober in het zonnetje gezet.

Ooit werkten ze in uiteenlopende functies bij de gemeente Venray. Werken hoeven ze niet meer, maar hun betrokkenheid bij de gemeente waar ze wonen is gebleven. Daarom zeiden ze vijf jaar geleden, na een gesprek met burgemeester Hans Gilissen, 'ja' tegen het verzoek van de gemeente om de organisatie van de Keep it Clean Day op zich te nemen. In de burgemeester en in wethouder Ike Busser vindt de groep betrokken medestanders, die er voor zorgen dat de gemeente Venray faciliteert, onder meer door de materialen te betalen.

De Keep it Clean Day is in Nederland in 2012 ontstaan, naar het voorbeeld van burgerinitiatieven in Estland en Sloveniƫ. Venray doet vanaf het begin mee. In het eerste jaar verzamelden 850 vrijwilligers drie wagens vol afval. Het jaar daarop waren het al 1300 paar handen, in 2014 bereikte het aantal deelnemers met 1600 een record.

De jubilerende werkgroep werd ontvangen met een bos bloemen, koffie en vlaai.

Doe mee aan de Energy Battle

De waterkoker of de fluitketel gebruiken om water voor een kopje thee te verwarmen? Dat is een van de vragen waarmee de Venrayse deelnemers aan de Energy Battle zich dezer dagen mee bezighouden. Door deze uitdaging aan te gaan besparen zij mogelijk tot 175 euro per jaar op hun energierekening! Ook meedoen? Meld u aan voor ronde 2 (start 14 november) of 3 (start 9 januari).

Venray doet ook dit jaar weer mee aan de Energy Battle, de landelijke energiebespaarwedstrijd van het Klimaatverbond. Tijdens de Battle ontdekken deelnemers hoe zij in hun huishouden kunnen besparen op elektra en gas. Dankzij een gebruiksvriendelijke display krijgen zij direct inzicht in hun eigen energieverbruik. Ervaring is dat een besparing van 5 tot 10 procent realistisch haalbaar is.

Meedoen

Drie teams van tien huishoudens doen mee aan de Battle. Het eerste team is op 10 oktober gestart. Voor ronde twee en drie, die starten op 14 november en 9 januari, zoekt de gemeente nog deelnemers. Dat kunnen individuele deelnemers zijn. Maar door mee te doen samen met buurt, familie of vrienden wordt de uitdaging natuurlijk nog spannender. Wethouder Martijn van der Putten: "De Energy Battle laat zien hoe leuk en motiverend energiebesparing kan zijn! Ook voor kinderen is het heel interessant om te zien hoeveel energie bijvoorbeeld het gebruik van de waterkoker vraagt."

Wilt u meedoen? Meld u dan aan via gemeente@venray.nl. Via dit mailadres kunt u ook meer informatie vragen.

Raadsvergadering

Op dinsdag 8 november om 17.00 uur wordt de raadsvergadering van 1 november voortgezet. Tijdens deze vergadering wordt de Programmabegroting 2017 behandeld.

De bijbehorende stukken waaronder de Algemene Beschouwingen en het Memorie van antwoord kunt u inzien via https://venray.raadsinformatie.nl/ of in het gemeentehuis. Via de Algemene Beschouwingen reageren de politieke partijen en stellen zij vragen aan het college over de begroting. In het Memorie van Antwoord geeft het college antwoord op deze vragen.