Erik Peters (links) en André Tonen willen Venray als toeristische trekpleister versterken.
Erik Peters (links) en André Tonen willen Venray als toeristische trekpleister versterken. Foto: Henk Lammen

Klaar voor de toekomst

Venray | De Stichting VVV Venray en het Toeristisch Recreatief Platform Venray (TrPV) gaan in het nieuwe museum De Borggraaf Paviljoen in Venray onder een vlag samenwerken. Hoewel de Stichting VVV wordt opgeheven, verdwijnt de naam niet uit het Venrayse straatbeeld. "De merknaam VVV blijft wel bestaan", zegt voorzitter Erik Peters, al bijna 25 jaar de kartrekker van de stichting. "De naam en het merk hebben zo'n uitstraling, dat laten we niet verloren gaan. Ook het logo keert terug in de nieuwe situatie."

Door Henk Lammen

In 2012 besloot de ANWB vestigingen in het hele land te sluiten, ook in Venray. De VVV ging alleen door in het tijdelijk gehuurd pand aan het Henseniusplein. Nu is de VVV met het vooruitzicht van de verhuizing naar het nieuwe museum gehuisvest aan de Passage. Een ding is in al die jaren onveranderd gebleven. Erik Peters: "De VVV is al 70 jaar een begrip in Venray en neemt een prominente plek in binnen de gemeenschap. Het is daarom een uitstekende zaak dat de VVV in het nieuwe museum een prominente plek krijgt." In museum Borggraaf Paviljoen is de VVV in de entree prominent aanwezig. "Nee, beslist niet, alleen de winkelfunctie komt voor een groot deel te vervallen. We gaan vooral weer terug naar onze informatieve taak, de verkoop van diverse cadeaubonnen, reserveringen voor evenementen en fungeren als startpunt voor het gidsengilde."

In het Borggraaf Paviljoen krijgen onder meer de collecties van het Venrays Museum en het Museum voor de Psychiatrie van Vincent Van Gogh een plek. Tevens wordt de ruimte van 800 vierkante meter de uitvalsbasis voor onder andere het Historisch Platform Venray, het Digilab, RooyNet, de Archeologische Werkgroep, het Rooys Gidsen Gilde en dus ook de VVV en het Toeristisch Recreatief Platform Venray. Peters: "Een prachtige kruisbestuiving tussen het museum en onze rol van toeristische informatiebalie. We gaan ook de kaartverkoop van het museum voor onze rekening nemen. Daarnaast blijven we een vraagbaak voor de toerist, maar ook voor de burgers van Venray, als het gaat om het geven van toeristische tips en informatie."

Het Toeristisch Recreatief Platform Venray is een organisatie van én voor ondernemers in recreatie en toerisme. Ondernemers bundelen hun krachten om Venray als toeristische trekpleister te laten bloeien. De samensmelting met de VVV versterkt volgens voorzitter André Tonen het toeristisch uithangbord van de gemeente. "Als platform hebben we nu 60 deelnemers die op een of andere wijze gelieerd zijn aan toerisme. En dan in de meeste brede zin, van hotels, campings en speeltuinen tot een ijssalon en fietsenwinkel. Door samen te gaan met de VVV kunnen we ons als platform nog meer naar buiten toe profileren en als spil fungeren in het toeristisch netwerk in de gemeente Venray."

De informatiebalie in het nieuwe museum gaat naar verwachting medio april, nog voor Pasen, open. De balie wordt voornamelijk bemand door vrijwilligers. Tonen: "Binnenkort starten we een wervingsactie om nieuwe vrijwilligers aan ons te binden. Die mensen zijn onmisbaar om Venray toeristisch op de kaart te zetten. We hebben er alle vertrouwen dat we klaar zijn voor de toekomst."