Rafael Nadal is het grote voorbeeld van Mees Röttgering.
Rafael Nadal is het grote voorbeeld van Mees Röttgering.

"Proftennisser worden"

Wanssum | Tennistalentje Mees Röttgering (9) uit Wanssum staat nummer een van Nederland in zijn leeftijdscategorie. Vader Sander: "Hij is helemaal idolaat van de sport en wil maar één ding: proftennisser worden."

Door Sven Poels

Hij is pas net negen, weet nu al wat hij wil en werkt elke dag keihard om dat doel te bereiken. Mees Röttgering, tennistalentje uit Wanssum, heeft voor ogen om niets minder dan de nieuwe Rafael Nadal te worden. Voor die paar die het nog niet weten: Nadal ('The King of Clay') is een van 's werelds beste tennissers, schier onverslaanbaar op gravel – een ondergrond van klei. "Mees is linkshandig, net als zijn grote voorbeeld Nadal", vertelt vader Sander. "Ook speelt hij heel aanvallend en lijkt hij qua techniek op hem. Ze noemen Mees niet voor niets de mini-Rafa."

Ook Mees' prestaties tot dusver zijn als die van een toptennisser in wording. "Mees staat nummer een van Nederland in zijn eigen 'bouwjaar', 2007", aldus Röttgering-senior met gepaste trots. En dan te bedenken dat zijn zoontje 'per toeval' in de sport belandde. "Via school en zijn zusje kreeg hij een jaar of drie geleden een clinic op de tennisbaan. Al vrij snel bleek dat hij het goed kon."

Wat heet. Na een paar lesjes bij TC Venray werd hij al gescout door de KNLTB, de Koninklijke Nederlandse Lawn Tennis Bond. "Na twee maanden mocht hij al komen." Ook toen ging het vlot. "De meeste kinderen beginnen op een kleiner veld met een grotere bal, maar Mees heeft dat traject overgeslagen. Hij speelde gelijk op een heel veld, tegen oudere jongens. Dat heeft voor- en nadelen, maar ook daar haalde hij punten en steeg hij op de ranglijst."

Aan inzet en toewijding schort het niet. Mees traint zes dagen in de week – telkens zo'n 2,5 tot 3 uur – en op de zondag speelt hij wedstrijden. "Elke dag na school rijdt hij een uurtje naar Veldhoven. Daar krijgt hij op de tennisschool Amjoy les van Annemieke Van Sambeek en Jochem Mol. Hij gaat er voor honderd procent voor en is er constant heel serieus en bewust mee bezig – ook qua voeding en conditietraining. Hij is pas negen, maar als het met tennis te maken heeft lijkt hij wel veertien. Hij is helemaal idolaat van de sport en wil maar één ding: proftennisser worden. Of dat realistisch is? Voor hem wel. Ik denk: hoe verder hij komt, hoe groter de kans is dat hij er later iets mee kan gaan doen, bijvoorbeeld als trainer."

Mees speelt internationale toernooien in Frankrijk, Spanje en in België, waar hij afgelopen zomer kampioen werd. Vorige week, tijdens de herfstvakantie, was hij nog op Mallorca om te trainen op de Rafa Academy.

"Daar heeft hij ook Nadal ontmoet, wat hij mega super vond." In december vliegt Mees terug naar Mallorca, in januari gaat hij naar een toernooi in Frankrijk en in mei doet hij mee aan een kampioenschap in Kroatië. "Het is wel lastig te combineren met school. We moeten steeds een week vrij vragen."

Sander omschrijft zijn zoon als 'een zachtaardig, vriendelijk en behulpzaam jongetje'. "Maar dat is buiten de baan", voegt hij daar met een lichte kwinkslag aan toe. "Op de baan kan hij extreem slecht tegen zijn verlies. Hij wil maar één ding, en dat is winnen – wie er ook tegenover hem staat." Het is precies díe instelling die het verschil maakt tussen middelmaat en de absolute top.