Afbeelding

Sjoerd de Jong (1913-1995)

Venray | Sjoerd Jozeph de Jong (1913-1995) werd geboren op 2 maart 1913 in Lemsterland, Friesland. Hij was de tweede zoon van Sipke Willem de Jong en Gatske Postma. Hij zou opgroeien met twee broers en drie zussen.

Na de lagere school in Lemmer ging Sjoerd de Jong op 12-jarige leeftijd naar Canisius College, in Nijmegen. Toen hij het gymnasium had afgerond, verhuisde hij in 1931 naar Leiden, waar hij geneeskunde ging studeren. In de jaren erna specialiseerde hij zich in chirurgie in Amsterdam bij het 'Onze Lieve Vrouwen Gasthuis'.

In de oorlogsjaren werkte Sjoerd de Jong in ziekenhuis 'De Goddelijke Voorzienigheid' in Sittard. Hij werkte er als assistent-geneesheer op de chirurgische afdeling.

Onervaren als hij was, werd hij gelijk voor de leeuwen gegooid en moest direct beginnen met amputaties bij gewonde soldaten. In die periode was het ziekenhuis bezet door de Duitsers en zij bepaalden de taken van het personeel.

Hun opdracht was de gewonde Duitse soldaten te helpen en de Nederlandse gewonden te laten creperen. Het was een moeilijke tijd met lange dagen en heel hard werken.

Tijdens de oorlog ontmoette Sjoerd de Jong zijn toekomstige vrouw, Herma Jonkergouw. In oktober 1946 trouwden ze in Sittard. Een maand daarna was er wederom een grote verandering: Sjoerd de Jong verruilde Sittard voor Venray waar hij in het St. Elisabeth Ziekenhuis de plek van chirurg dr. San Giorgie kon overnemen.

Het kersverse paar ging wonen in Venray op de Oostsingel 18, waar vijf kinderen geboren werden.

Venray was na de oorlog bezig met de wederopbouw. Ook het St. Elisabeth Ziekenhuis dat door oorlogsgeweld zwaar was getroffen. Iedereen zette zijn schouders eronder, zo ook Sjoerd de Jong. Ondertussen werkte hij niet alleen als chirurg maar ook als gynaecoloog.

Daar kwam nog bij dat hij twee dagen in de week deze functie ook vervulde in het Sint-Willibrordusziekenhuis in Deurne. Ter illustratie: als er een spoedgeval tussenkwam, moesten patiƫnten in de wachtkamer soms erg lang wachten, en spreekuren van vijftig patiƫnten waren heel normaal.

Na twaalf jaar verhuisde de familie van de Oostsingel naar de Stationsweg 22. In 1962, neemt Sjoerd de Jong afscheid van het ziekenhuis in Deurne, en koos hij voor de afdeling chirurgie in Venray.

Toen de zusters noodgedwongen door gebrek aan roepingen steeds meer taken moesten overdragen aan leken, werd hij benoemd tot directeur en algemeen geneesheer.

Hij was in die tijd zeer nauw betrokken bij de uitbreiding van het nieuwe ziekenhuis dat ernaast werd gebouwd. Dit was noodzakelijk omdat Venray als gemeente flink in omvang groeide.

In 1979 stopte Sjoerd de Jong met zijn werkzaamheden voor het Venrayse ziekenhuis. Hij was toen 66 jaar. Wel werkte hij nog zes jaar in Rosmalen in het Carolus Ziekenhuis, waar veel onrust was tussen de afdelingen. In het eerste jaar was hij interim-directeur, vervolgens bleef hij aan als directeur. Hij bekleedde deze fulltime baan tot 1986.

Op 29 maart 1995 is Sjoerd de Jong na een kort ziekbed thuis op 82-jarige leeftijd overleden.


De volledige biografie is op RooyNet te lezen.