Drogerij Het Hert in Venray.
Drogerij Het Hert in Venray. Oude foto

Drogerij Het Hert

Venray | Rond 1905 opende H.J. Heling 'drogerij Het Hert' in de Grotestraat in Venray. Hij verkocht verfwaren en alles wat in een goede verfzaak thuis hoort. Grondverf was er verkrijgbaar vanaf ƒ 0,20 per pond en glanslak vanaf ƒ 0,25 per pond.

Een greep uit zijn assortiment: kalkzeven; kalkblauw; waschblauw; oker; stopverf; stopmessen; kwasten en penseelen; goudbrons; zilverbrons; schoencrème; lederglans; klederverf; carbol; creoline; insectenpoeder; brandspiritus; Gouda theelichten; nachtlichten; machineolie; meubelvernis; lijm; stijfsel enz. enz. Vrij snel breidde Henri Heling zijn assortiment uit met alle mogelijk drogisterijartikelen. Vandaar de naam 'drogerij', hij was immers drogist. Te denken valt aan tandpijndruppels voor ƒ 0,15 en ƒ 0,25; slekkestroop en abdijsiroop tegen kinkhoest. In 1924 verkocht notaris Pluymaekers zijn gerieflijk ingericht en gunstig gelegen winkelhuis, de tuin en de inboedel en in 1925 vertrok het gezin Heling naar Arnhem.
Later begon Piet Beerkers hier een schildersbedrijf/winkel en verkocht hij behangpapier, glas- en verfwaren, borstelwerken en poetsartikelen. Het pand werd tijdens de oorlog geheel verwoest.
Rechts van drogerij Het Hert is het hekwerk van de familie Trynes te zien, de woning lag iets terug. Daarnaast het pand van de familie Messemaeckers en slagerij Verschuuren. Links op de foto is het hekwerk te zien naar het gangetje van de praktijk van dokter Vercauteren. Thans is in het pand van Het Hert de winkel van Blokker gevestigd.
Foto: Gemeente Archief collectie Jan van der Putten. Kijk ook eens op www.rooynet.nl. Daar vindt u tal van oude foto's, films, documenten en geluidsfragmenten.
Werkgroep RooyNet/Historisch Platform Venray