Meer preventie bij jeugdzorg

VENRAY | Om de kosten bij de jeugdzorg beter in de hand te houden, kiest de gemeente Venray voor een andere aanpak. In plaats van het inhuren van dure professionele zorg komt er meer aandacht voor de preventie.

De budgetten bij de jeugdzorg zijn niet toereikend. De overschrijding moet gecompenseerd worden door kostenbesparing bij andere zorgtaken. Per saldo moet het rijksbudget van circa 25 miljoen euro per jaar voldoende zijn om alle extra zorgtaken, vanaf 1 januari 2015, uit te voeren.

Volgens de gemeente gaat de veranderde aanpak bij de jeugdzorg niet ten koste van de kwaliteit. Ook al is het een bezuiniging.

Om dure professionele zorg te voorkomen moet eerder en op een andere manier ondersteuning aan de gezinnen worden geboden. Het doel is het versterken van de eigen kracht van ouders of verzorgers. 'Het gaat om het verbeteren van de opvoeding, maar niet om het overnemen daarvan', meldt de gemeente.

Vooral bij de jeugd-ggz zijn de uitgaven veel hoger dan verwacht. Ook kosten voor ambulante begeleiding en verblijf vallen hoger uit. Daarentegen zijn er meevallers bij de jeugdreclassering, bescherming en crisisopvang.