Wijken jaren 70 en 80 niet in trek

VENRAY | De laagbouwwijken uit de jaren zeventig en tachtig raken steeds minder in trek. Er is in Venray een sterk afnemende vraag naar grondgebonden woningen uit die jaren.

Daarbij neemt de vraag naar seniorenwoningen toe. Vooral naar appartementen met een lift en naar patiowoningen. In de gemeente Venray is 38 procent van de bevolking 60-plusser. Over vijftien jaar is dit meer dan de helft (51 procent).

De groep alleenstaande ouderen groeit het snelst. Door de verouderde bevolking neemt de behoefte aan zorg en ondersteuning toe. In de zorg is er een omslag. Door een scheiding van wonen en zorg. Grote verpleeghuizen maken plaats van kleinschalige woonvormen. Er is vooral behoefte aan kleine, goedkope zorgappartementen.

De gemeente gaat ook inzetten op kwaliteitsverbetering van de huidige woningvoorraad. Zoals het opknappen van tweekappers en vrijstaande woningen. Door de extramuralisering – het huisvesten van psychiatrische patiënten in woonbuurten - en de instroom van statushouders en arbeidsmigranten is er nog meer vraag naar kleinere en goedkopere woningen. Vooral in Venray omdat hier veel zorginstituten zijn.

De gemeente is bezig met het opstellen van een nieuwe woonvisie. Afgelopen donderdag was er een bijeenkomst waarbij alle betrokkenen hun input konden geven. De verwachting is dat er tot 2032 nog 1.528 extra woningen nodig zijn. Vooral in de dorpen komt ook ruimte voor kleinschalige initiatieven. Zo neemt de vraag naar 'tiny houses' toe. Dit zijn kleine en duurzame huisjes van maximaal 25 vierkante meter. Ze zijn gebouwd van natuurlijke materialen en ze wekken zelf energie op.