Toenemende vraag naar kleine
en goedkope woningen in Venray

VENRAY | In de beschouwingen op de begroting tonen alle partijen in de gemeenteraad hun zorgen over de woningmarkt in Venray. Er is een groot gebrek aan kleinere en goedkope huurwoningen. Ook dient er meer aandacht te zijn voor alternatieve woonvormen en het omvormen van leegstaande panden.

Door Henk Willemssen

De SP wijst erop dat de gemeente door de komst van de Woningwet in 2015 meer mogelijkheden heeft gekregen om de regie te voeren. "Het ligt allemaal binnen handbereik. Pak die luxepositie met beide handen aan en zorg dat de gemeente een stempel zet op de woningmarkt", zegt fractieleider Jan Hendriks. Ook inVENtief vindt dat het college de afwachtende houding moet laten varen. De oppositiepartijen vinden dat het college het initiatief te veel aan marktpartijen overlaat. Door de komst van arbeidsmigranten en statushouders is de druk op de sociale woningmarkt alleen maar toegenomen.

De PvdA begint zich ernstige zorgen te maken. Aan de Zuidsingel is Wonen Limburg begonnen met de sloop van de flats en de laagbouw. Er verdwijnen daardoor 74 sociale huurwoningen. "Hiervoor worden maar vijftig huurwoningen teruggebouwd", zegt Henk Bisschops. "Maar die hebben wel een hogere huurprijs waardoor ze minder toegankelijk worden." Het college verwijst naar de nieuwe appartementen in het centrum. "Maar helaas hebben die ook een hogere huurprijs. Ze zijn niet toegankelijk voor de inwoners van Venray die aangewezen zijn op sociale huurwoningen", aldus Bisschops.

PP2 pleit al jaren voor meer betaalbare huurwoningen. Naast nieuwbouw en renovatie zouden leegstaande panden verbouwd kunnen worden voor bewoning, meentt PP2.

Het CDA constateert dat jongeren vaak niet in hun eigen dorp kunnen blijven wonen. "Ze zijn genoodzaakt uit te wijken naar de grote steden rondom Venray. Door een gebrek aan goedkope starterswoningen en huurhuizen", zegt fractieleider Toon Loonen. "Jongeren moeten in de omgeving van hun familie en vrienden kunnen blijven wonen. Dit is van groot belang voor de leefbaarheid." In de meeste dorpen kan wel gebouwd worden maar dit zijn vaak duurdere woningen. Onlangs in de commissievergadering pleitte het CDA al voor kleinere of tijdelijke woonvormen in iedere woonkern.

Ook leegstaande schoolgebouwen kunnen worden omgevormd tot wooneenheden. Het CDA vindt de wachtlijsten te lang en wijst, net als de meeste partijen, op de sloop van de flats aan de Zuidsingel. Tevens wil het CDA meer aandacht voor eigen bouwinitiatieven van de bewoners. Zoals het woonhof op de plek van de voormalige school De Kemp in Venray.

Samenwerking vindt dat de juiste woningen op de juiste plek moeten worden gebouwd. "Als er in een dorp of wijk behoefte blijkt te zijn aan een bepaald type woning, geef zo'n initiatief dan de kans", zegt fractieleider Martin Leenders. Jongeren die zelfstandig willen gaan wonen krijgen nu vaak geen kans omdat woonurgenten voorgaan.

inVENtief meent dat initiatieven zoals woonhofjes meer aandacht verdienen en moeten kunnen rekenen op medewerking van de gemeente. "Onze samenleving vergrijst. Mensen moeten op oudere leeftijd langer zelfstandig blijven. We moeten eenzaamheid tegengaan", zegt Tino Zandbergen. "Woonhofjes kunnen de oude dag een veel betere invulling geven. Het houdt ouderen ook langer uit verpleeghuizen." Het biedt tevens kansen voor de 'thuiszorg nieuwe stijl'.

Volgens inVENtief willen ouderen van Turkse of Marokkaanse komaf graag in Nederland blijven wonen, zoals in betaalbare woonhofjes. In een motie roept de lokale partij het college op om woonhofjes te stimuleren en mogelijke locaties te onderzoeken.

De VVD wijst op de wachtlijst voor een huurhuis van ruim anderhalf jaar. "Op een aangeboden woning reageren elke keer meer dan driehonderd mensen", weet Ingeborg de Barbanson. De VVD wil voorrang voor Venrayse burgers en mensen die hier werkzaam zijn. "En daarna eenieder die zich hier graag wil vestigen."