Samen met enkele (oud-)kamerleden blikt René Brienen terug op 20 jaar Tour of Taste
Samen met enkele (oud-)kamerleden blikt René Brienen terug op 20 jaar Tour of Taste Christ van den Munckhof

20 jaar Tour of Taste

VENRAY | De Tour of Taste, georganiseerd door Junior Kamer Venray, is een begrip in Venray en omgeving. Jaarlijks worden honderden gasten op een bijzondere wijze gefeteerd en dragen bij aan het goede doel. Terwijl bij de Junior Kamer mensen komen en gaan, is er al twintig jaar één constante factor: chef-kok René Brienen uit Well. Samen met vijf (oud-)kamerleden blikt hij terug.

"We waren als Junior Kamer op zoek naar een activiteit waarmee we een aantal jaren vooruit moesten kunnen. Uiteindelijk werd het idee geboren voor de Tour of Taste, een rondgang langs diverse restaurants met daaraan een goed doel gekoppeld", vertelt Dave Henckens. Samen met Rob Julicher was hij een van de mensen van het eerste uur. "Vervolgens hebben we René Brienen, destijds nog in Overloon, benaderd of hij dit zag zitten en of hij dat samen met een aantal collega's wilde oppakken. Het idee werd enthousiast ontvangen", aldus Rob. Brienen weet nog wel het een en ander van die eerste editie. "Ik had De Kooy, De Zwaan en Buitenlust bereid gevonden mee te doen. Het was een succes, ondanks dat de eerste editie slechts 30 deelnemers telde. Maar ze waren allemaal enthousiast." De Tour of Taste kreeg dus een vervolg. De formule om mensen te laten netwerken in een ontspannen ambiance met lekkere hapjes en drankjes sloeg aan. Het goede doel werd daarbij niet vergeten.

"De kracht zit hem niet alleen in deze basisformule, maar ook in de wijze waarop Junior Kamer Venray daar invulling aan geeft", vertelt Ramon Poels. Hij behoort tot de tweede generatie kamerleden die de Tour of Taste organiseerde. "Elk jaar probeerden we iets anders te verzinnen, iets verrassend. Daarmee hielden we de Tour of Taste aantrekkelijk en voorkwamen we dat het een sleur zou worden." Het aantal bezoekers groeide gestaag. Zo werden vaak bussen ingezet om de deelnemers te vervoeren tussen de diverse locaties. "Een jaar hebben we er ook een boottocht van gemaakt, van Brienen aan de Maas, waar René inmiddels zijn restaurant had, naar De Hamert en weer terug", weet Ramon nog. "Ook zijn we ooit naar Roermond geweest, toen René zijn restaurant in Kasteel Hattem had."

De laatste jaren kiest de Junior Kamer vaker voor één locatie. "Het St. Annaterrein is en blijft een mooie plek", vertelt Rob Coppus. Samen met Paul Welbers maakt hij onderdeel uit van de huidige lichting van Junior Kamer Venray die dit jaar de Tour of Taste organiseert. "Zo hebben de koks in de voormalige kapel op het altaar hun gerechten bereid." Dit jaar is gekozen voor de showroom/kas van Wilms Bestratingen. "Daar gaan de koks op diverse plekken in deze showroom aan de slag. Een mooie ambiance", aldus Paul Welbers. "Daarbij staat uiteraard het goede doel weer centraal, want in al die jaren hebben we toch mooie dingen gerealiseerd zoals het Arbeidspracticum, een kinderziekenhuis in Roemenië, speeltuin Het Speelvlak, het respijthuis voor Stichting Kapstok en voor dit jaar hebben we als doel het realiseren van een spetterbad/waterpartij bij het Speelvlak. Het grootste project is echter de realisatie van een groot aantal AED's binnen de gemeente Venray. Dit project heeft voor veel andere plaatsen als voorbeeld gediend. Daar zijn we best trots op." Donderdag 10 november wordt Tour of Taste gehouden. Voor meer informatie: www.jkvenray.nl.