Passion maakt en speelt landelijk musicals voor langdurig zieke kinderen.
Passion maakt en speelt landelijk musicals voor langdurig zieke kinderen.

Steun Stichting Passion

Venray | Stichting Engelse tuin in Venray steunt de Stichting Passion doel door volgend jaar een podium voor een sponsorconcert aan te bieden.

Door Henk Lammen

"In september traden in de Engelse tuin in Venray drie meiden op met musicalsongs. Achter deze meiden gaat Stichting Passion schuil. Passion maakt en speelt landelijk musicals voor langdurig zieke kinderen in (kinder)ziekenhuizen en Ronald McDonaldhuizen. Dit initiatief willen we graag steunen", aldus Carla Clevers van de Engelse tuin.

Stichting Passion bestaat uit Danique Smits, Maud Lepsi, Rik Alofs en Ilja Croqué (allen uit Venray), Wendy Smits (Boxmeer) en Majorie Scholtz (Molenhoek). De zussen Danique en Wendy zijn altijd actief geweest met muziek en musicals. Nadat het drukke gezinsleven iets rustiger werd, wilden ze vrijwilligerswerk doen voor kinderen in ziekenhuizen. "We hebben zelf kinderen en als ze ziek zijn voel je je zo machteloos. In wat we nu doen, komt onze passie voor musicals en vrijwilligerswerk samen. Zo is Stichting Passion geboren." De musicals worden zelf bedacht en geschreven; de muziek is van Disney. Nu spelen ze Passion en het geheim van het eiland. Dit gaat over jongeren die ijdel, lui, dom of een pestkop zijn en niet met elkaar overweg kunnen. Ze worden op een eiland gezet en kunnen pas naar huis als ze leren samenwerken en samen de opdracht vervullen.

"Optreden in een ziekenhuis of een Ronald McDonaldhuis is anders dan wat we gewend zijn. Het is van te voren niet te voorspellen hoeveel kinderen er komen. drie of dertig kinderen; het is altijd een leuk en vrolijk publiek. Optreden voor zieke kinderen kan emotioneel erg zwaar zijn. Je ziet dat de kinderen niet gezond zijn. Ze liggen aan de zuurstof of je ziet dat ze een kuur ondergaan vanuit oncologie. Sommige kinderen liggen soms een tot anderhalf jaar in een ziekenhuis; je leert dan de gezichten kennen. Soms komen ze niet meer naar je show omdat ze te ziek zijn of omdat ze overleden zijn. Dat is moeilijk", zegt Wendy. Zus Danique vult aan: "Je moet samen als team bespreken hoe je hier mee om gaat. Maar er zijn zeker ook leuke en mooie ervaringen. In het Wilhelmina Kinderziekenhuis hebben we een meisje van 1,5 jaar gezien. Ze is ziek, maar wordt omgetoverd tot een blije peuter die intens geniet en glundert."

Niet alleen de muziek maar ook de kostuums kunnen de kinderen opvrolijken. De inzet van de stichting is geheel belangeloos. Sponsoring is dan ook enorm belangrijk. "Landelijke organisaties vinden onze stichting vaak te klein om te sponsoren. Gemeentes geven geen geld, omdat we landelijk optreden en dus niet alleen binnen de gemeente." Over de toekomst van de stichting zijn de zussen duidelijk: "Vorig jaar zijn we begonnen en nu treden we 4 tot 5 keer per jaar op. We willen dat uitbreiden naar 12 tot 14 optredens. Daarnaast willen we graag een interactieve website laten maken voor de kinderen. Daarnaast kunnen we de site als promotie gebruiken voor sponsors"

Wie wil helpen zieke kinderen een leuke onbezorgde middag te bezorgen, kan contact opnemen via www.stichtingpassion.nl. Op die website is ook meer informatie te vinden over de stichting.