SP: erg lage ambitie bezoek centrum

VENRAY | Er wordt veel geld in het winkelcentrum gestoken om de alsmaar toenemende leegstand een halt toe te roepen. Binnen vier jaar moet het aantal leegstaande panden zijn gedaald van vijftig naar dertig. Het winkelcentrum zal aantrekkelijker moeten worden voor bezoekers. De afschaffing van het betaald parkeren is daarvoor een dure maar klantvriendelijke maatregel.

Door Henk Willemssen

De grootscheepse verbouwing van de schouwburg, de bijna voltooide nieuwbouw van het Venrays museum plus de mogelijke verhuizing van de bibliotheek moeten eveneens bijdragen aan hogere bezoekersaantallen.

De SP vindt het daarom vreemd dat het college in de begroting juist rekent op een daling. Van 50.000 bezoekers per week in 2015 naar 40.000 in 2017 en de volgende jaren. "Een opvallend zeer laag ambitieniveau om het aantal bezoekers aan het centrum te verhogen", zegt fractieleider Jan Hendriks in zijn beschouwingen op de begroting.

Samenwerking en PP2 wijzen op de jaarlijkse kosten van 95.000 euro voor de centrummanager. "Het gaat echter maar om twee dagen per week", aldus Carla Brugman (PP2). "Dit betekent dat we een kracht betalen voor 250.000 euro per jaar op fulltime basis."

Samenwerking en VVD vinden dat de gemeente al genoeg geld in het winkelcentrum heeft gestopt. Met het project 'Centrum op de schop' kregen alle straten en pleinen een grote opknapbeurt. "Wij zijn van mening dat de andere betrokken partijen nu aan zet zijn", zegt Martin Leenders (Samenwerking).

De VVD ziet al een betere samenwerking tussen alle partijen. "Dat was ook hard nodig", meent Ingeborg de Barbanson. "Niet alles kan alleen op het bordje van de gemeente terechtkomen. Ook ondernemers en pandeigenaren zullen hun uiterste best moeten doen."


'Jeugdzorg in knel door krap budget'

VENRAY | Van de drie grote zorgdecentralisaties vraagt de jeugdzorg – in financieel opzicht – de meeste aandacht. De uitgaven stijgen, terwijl het budget ontoereikend is.

Het college gaat actie ondernemen om het budget niet te overschrijden maar D66 toont zich bezorgd. "Efficiënt werken en doelmatig omgaan met de verkregen middelen is natuurlijk prima", vindt fractieleider Daan Janssen. "Maar het budget mag uiteindelijk niet de maatstaf zijn. Als iemand hulp nodig heeft, moet de gemeente gewoon regelen dat die zorg er komt."